SEO algoritmasına göre içerik mi hedef kitleye göre içerik mi?

SEO algoritmasina gore icerik mi hedef kitleye gore icerik mi SEO algoritmasına göre içerik mi hedef kitleye göre içerik mi?

Web sitesi içeriklerinin şey o algoritmasına uygun şekilde yazılması bir seçenek değildir. Google talep ettiği okunabilirlik kurallarına uygun metin üretme zorunluluğu, hedef kitle özelliklerine göre zaten değişmez. Yani bir metnin nitelikleri, hangi hedef kitleye sunuluyor olursa olsun en üst seviyede tutulabilir. Zaten Google’ın site sahiplerinden beklediği de tam olarak budur. Ayrıca seo algoritmalarının ulaştığı son nokta itibariyle, kullanıcı deneyimi yani kitlenin deneyimi zaten bir SEO faktörüdür.

Google EEAT standartları, metinlerin doğru bilgiyi yeterince ve deneyime odaklı biçimde hazırlanmasını ister. Bu tür metinlerin güvenilir ve otoriter olduğu kabul edilir. Bunu sağlayabilmek için de hedef kitlenin gereksinimlerinin, doğru analiz edilmiş olması gereklidir. Yani son algoritma bize hedef kitlenizi önemseyin ve onları tatmin edin der.

Doğru bilinen yanlışlar: SEO Uyumlu Makale Yanılgısı

Geçmişte Google kapsamlı analiz araçları bulunmuyorken, sadece veriye yani kantitatif özelliklere dayalı değerlendirme yapardı. İçeriklerin belli kelime sayısında olması, anahtar kelimelerin homojen şekilde dağıtılması, alt başlıkların anahtar kelimeleri içeriyor olması, maddeyle açıklamaların yapılması gibi temel kriterler sağlandığında ortaya çıkan metnin seo uyumlu makale olduğu var sayılıyordu. Elbette Google bu noktada hiçbir açıklama yapmamıştı. Elde edilen veriler seo uzmanlarının deneyim verileriydi.

Oysa ulaştığımız son noktada Google, hazırlanacak içeriklerle ilgili çok önemli bir açıklamayı çimde yapıyor.

“EEAT kriterlerine uyun!”

Google arama motoru tarihinde ilk defa bir sıralama unsurunu bu kadar açık ve net şekilde tanımlıyor.

Metinlerinizde hangi teknik kritere sahip olursa olsun, bahsedilen EEAT standartlarına uygun değilse, sıralama alması çok zor ve hatta zaman içerisinde imkansız hale gelecektir.

Metnin yeterli bilgiyi, en doğru ve eksiksiz şekilde, dayanaklar sunarak ve kendi deneyimlerini ekleyerek hazırlanmış olması temel prensiptir. Bu metinler hem farklı kaynaklara dayanak sundukları hem de yazarın kendi deneyimini örnek dediği için otoriter metinler olarak tanımlanır. Dolayısıyla bu metinler kaç kelime olduklarına bakmaksızın, Google’ın değerli metinler arşivinde yerini alır.

Elbette bu kriterlere uygun metinlerin diğer SEO kriterlerini kapsamaması beklenemez. Geçmişte keşfedilen içerik bakımından seo kriterleri, yanlış veya geçersiz değildir. Bu kriterler tek başına bugün işe yaramıyor. Bununla birlikte kullanıcı deneyimi dikkate alınarak, hemen çıkma oranını sıfıra yakın bir seviyeye indirmek maksadıyla, hedef kitlenin de ciddi şekilde gözetilmesi gerekiyor.

Yani sonuç olarak, günümüzdeki arama motoru optimizasyonu ilkelerine göre; içerikler hem seo algoritmasına hem de hedef kitleye göre en üst nitelik sınıfında hazırlanır.

Metin Yazarları Kendi Deneyimlerini Her Sektöre Nasıl Aktarabilir?

EEAT standartlarına uygun metin hazırlanırken, içerik yazarları elbette konunun profesyoneli olmayabilir. Nitelikli içerik yazarlarının, bir bilimsel makale hazırlar gibi; diğer bilimsel kaynakları inceleyerek yeni bir metin oluşturma yetileri bulunur. Yani faydalı metin standartları uyarınca, kaynak göstererek yani referans vererek aslında temel kriterlerin büyük bir kısmını sadece içerik yazarları karşılayabilir.

Eğer içerik standartları yükseltmek ve daha otoriter bir metin oluşturulmak istenirse, metnin tarafı olan profesyonel kişi ya da kuruluş deneyimlerini yazara aktararak kendi ağzından metne eklenmesini sağlayabilir.

Örneğin bir otomobil satıcısı, geçtiğimiz yıllarda hangi araç özelliklerinin satışlara nasıl etki ettiğini yazarı aktararak, bunu kendi ağzından ifade edebilir. Bu durumda metnin kişisel deneyimlere aktarma gereksinimi de karşılanmış olur.

Gördüğümüz gibi Google, hedef kitlenin gereksinimlerine dikkat eder. Teknik standartları sağlayan metinlerin faydalı olma durumu sistem tarafından analiz edilerek, en uygun Metin koşullarına erişilmesi sağlanır.