Tanıtım Yazısı Nedir? Etkili Tanıtım Yazısı Nasıl Yazılır?

Tanitim Yazisi Nedir Etkili Tanitim Yazisi Nasil Yazilir

Tanıtım isminden de anlaşılacağı gibi; herhangi bir konu veya meta hakkında bilgi veren içeriklere denir. Tanıtım yazısı, her ne kadar sadece ticari maksatlı düşünülüyor olsa da gerçekte hemen her olay, kişi veya ürün hakkında yazılabilir. Yani tanıtım yazıları ticari maksatla yazılmak zorunda değildir. Örneğin kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, kamu kurumları ve sadece bilgi vermek amacıyla kişi ya da işletmelerin sunumunu yaptığı içerikler tanıtım yazısı olarak değerlendirilebilir. Ancak genel itibariyle yaklaşım tanıtım yazılarının ürün ve hizmetler özelinde olduğu yönündedir. Biz tanıtım konusunu daha geniş anlamda düşündüğümüzü öncelikle belirtmek isteriz. Yani arz edeceğimiz bilgiler, sadece ticari ürün ve hizmetleri kapsamayacaktır.

Reklamlar ve tanıtım içerikleri çoğu zaman birbirine karıştırılır. Reklam, ürün veya hizmetin yayını için ödeme yaptığımız ve ödeme süresince karşılığını aldığımız sunum hizmetidir. Tanıtım ise, süresi belli olmaksızın ve yayını için genellikle ödeme yapmadığımız içeriklere verilen isimdir. Yani aslında tanıtım içeriklerine genel pazarlama içerikleri olarak da bakabiliriz.

Tanıtım yazısı nedir?

Tanıtım yazısı; genellikle bir ürün veya hizmetin duyurulması ve hakkında bilgiler verilmesi için hazırlanan içeriktir. Tanıtım yazıları, satın almaya yönlendirme özelliği taşımayabilir. Öyle ki zaten bu yazıların reklamlardan ayrılan en net özelliği budur. Dijital mecralar için üretilen tanıtım yazıları, arama motoru optimizasyonu ilkelerine göre yazılır. Ancak günümüz SEO algoritmaları, geçmişteki teknik yazım şartlarına odaklı değildir. Yani standartları belirlenmiş belli kalıplar üzerine üretilen tanıtım yazıları, arama motoru optimizasyonu kurallarına uygundur diyemeyiz.

Mevcut SEO algoritması, okuyucunun en çok faydalandığı içerikleri öne çıkarmak yönündedir. Yani faydalı içerik modeli, tanıtım yazıları için de geçerlidir. Bu sebeple metinleri üretirken, anahtar kelimeye odaklı ve arama motorunu manipüle etme maksadı taşıyan teknik metinler üretmekten kaçınmak gerekir. Yazacağınız metin pazarlama ilkelerine uygun ve kullanıcının en iyi şekilde faydalanacağı metin olmalıdır. Zaten tanıtım metnini üretme amacınız da budur. Geçmişte yapılan en büyük hata, metinleri sadece arama motoruna yönelik olarak geliştirmek olmuştur. Arama motorları, bu metinleri sıralamaya alıp listeliyor olsa da Metin kullanıcılar tarafından okunmadığı veya anlaşılmadığı için anlam ifade etmiyordu. Bunun doğal sonucu olarak da hazırlanan pek çok içerik yayıncının amaçlarına hizmet etmiyordu.

Google yaptığı açıklamalarda; “Metinleri bana değil okuyucuya faydalı olacak şekilde üretin” der. Kullanıcı faydası, arama motorları tarafından önceliklendirilir ki; bu sizin için de faydalıdır.

SEO uyumlu tanıtım yazısı nedir?

SEO uyumlu tanıtım yazısı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi; kullanıcının en çok faydalandığı tanıtım yazısıdır. Ancak bu metinlerin hiç teknik özelliği olmayacağı söylenemez. Zira okunabilirlik kuralları başta yer almak üzere, metnin temel standartlara uygun olması gerekir.

Tanıtım yazılarının başlığı, arama amacına uygun olarak geliştirilmelidir. Metnin giriş paragrafı, yine arama amacı dikkate alınarak uygun anahtar kelimelerle metnin okunabilirlik özelliklerini bozmadan hazırlanmalıdır.

Tanıtım yazısı hazırlanırken, eğer dijital mecralarda yayın düşünüyorsak, çok uzun metinler yerine, tüketicilerin konu hakkında bilgiyi en kısa şekilde alabileceği metinleri tercih etmeliyiz. Bunu sağlarken, gündelik ve çok anlaşılabilir bir dil tercih etmeliyiz. Uzun ve karmaşık cümlelerden kaçınmalı, yabancı kelimeleri mümkün olduğunca az kullanmalıyız. Yine paragraf uzunluklarını da 70-80 kelime civarında tutmamız en doğrusu olacaktır.

Okuyucunun, gramer ve yazım kurallarına dikkat etmeyeceğini düşünmeyin. Tanıtım yazınızı okuyan kullanıcılar, kendi hayatlarında bunlara dikkat etmiyor olsa dahi; sizin metinlerinizdeki olumsuzluklar doğrudan dikkatlerini çekecektir. Kaldı ki gramer ve yazım kurallarındaki hatalar zaten, arama motoru optimizasyonu ilkelerine de aykırıdır.

Tanıtım yazılarında, mümkünse ürün veya hizmetin tüm detaylarına yer verilmelidir. Bunu yaparken ürün veya hizmet özelliklerini maddeler veya numaralandırma ile liste biçiminde anlatmanız okuyucunun metne bağlılığını güçlendirir. Bunun yanında uygun alt başlık kullanımı ve başlık seviyelerinin doğru seçilmesi de arama motoru optimizasyonu kurallarının temel unsurlarıdır.

Etkili tanıtım yazısı nasıl yazılır?

Arama motoru uyumlu tanıtım yazısı yazımı kurallarına uygun biçimde ürettiğiniz metinler, genellikle etkili tanıtım yazılarıdır. Ancak en başta belirttiğimiz gibi teknik unsurlara ne kadar dikkat ederseniz edin, pazarlama değeri olmayan metinlerin faydalı olmasını bekleyemezsiniz. Yani mizanpaj olarak doğru hazırlanmış bir metin, etkili bir tanıtım yazısı olmayabilir. Bu nedenle tanıtım yazısının kullanıcıya ne maksatla sunulduğu sorusunun doğru cevaplanmış olması gerekir. Bu sorunun cevabına göre metnin içeriğini biçimlendirebilirsiniz.

  • Kim için yazılıyor?
  • Hangi maksatla yazılıyor?
  • Kim yazıyor?

Sorularını, eksiksiz ve doğru cevaplamanız halinde oluşturacağınız yol haritası doğru metne ulaşacağınız koşulları ortaya koyacaktır.

Metnin kim için yazılıyor olduğu; kullanacağınız jargonu belirlemeniz için gereklidir. Tanıtımı kimin için yapıyor olduğunuz, aynı zamanda içerik bileşenlerini belirlemenize de yardımcı olacaktır.

Tanıtım yazısının hangi maksatla yazılıyor olduğu, en önemli sorumuzdur. Bir ürünün tanıtımı ve satışının geliştirilmesi için hazırlanacak tanıtım içeriği ile, marka tutundurma ve herhangi bir dönüşüm maksadı olmayan bilgilendirmeler için hazırlanan tanıtım içeriği çok farklı yazım özelliklerine sahip olacaktır.

Her ne kadar tanıtım yazıları, reklam olmasalar da ticari işletmelerini hazırlayacağı tanıtım yazıları doğal olarak ticari maksatlara hizmet edecektir. Ancak bazı tanıtım yazıları ticari olsalar dahi, kısa vadede dönüşüm gereksinimi olmayan konular üzerine hazırlanacağı için; satın almaya teşvik etme özellikleri olmayabilir. Bu içeriklerde firma veya marka kendi özelliklerini vurgulayarak markanın akılda kalmasını sağlayacak şartları oluşturmaya çalışır.

Tanıtım yazısının, ürün veya hizmet sahibi ya da onları arz eden üçüncü kişi ya da kuruluşlar tarafından yazılması mümkündür. Genellikle basın bültenlerinde yapılan tanıtımlarda, üçüncü kişi ve kuruluşların ağzından bir sunum yapılır.

Neyi tanıttığınızı iyi bilin

Bir ürün veya hizmetin sahibi olarak tanıtım yazısı hatırlıyorsanız, neyi tanıdığınızı zaten biliyorsunuzdur. Yine de ürün veya hizmet hakkında tüm detayları öğrendikten sonra bir içerik hazırlamaya koyulmanız daha doğru olacaktır.

Ürün veya hizmet sahibi olmayıp Metin yazarı olarak üçüncü kişi sıfatıyla bir içerik üretiyorsunuz tanıttığınız ürün veya hizmet hakkında detaylı araştırma yapıp tüm verileri eksiksiz biçimde değerlendirmeniz hayati derecede önemlidir. Zira eksik veya hatalı bilgiler, metni faydadan çok zararlı hale getirirken, eksik bilgiyle üretilen tanıtım verisi kullanıcıyı yeterli düzeyde tatmin etmez.

Hedef kitlenizi ve davranış biçimlerini analiz edin

Tanıtım yazısını hazırlarken, ürün sahibi olun ya da olmayın yaptığınız tanıtımın hedef kitlesinin sizden ne beklediğini biliyor olmanız gerekir. Elbette okuyucunun aklına gelmeyen veya hiç gelmeyecek fikirleri ortaya çıkarmanız söz konusu olabilir. Ancak okuyucunun metinlerden beklediği, genellikle onların arayışlarına cevap vermesidir. Zaten arama niyetinin belirlenmesinin gerekliliği de buradan kaynaklanıyor.

Hedef kitlenizi tanıyarak, metnin içerisine hangi bilgileri koymanız gerektiğini veya koymamanız gerektiğini tespit edebilir, doğru dil ve anlatım yöntemini seçebilir ve onları eksiksiz bilgilendirebilirsiniz.

Doğru dil ve anlatım yöntemini kullanın

Tanıtım yazılarıyla ilgili fikir beyan edenler genellikle, belli bir yazım dili tekniği kullanmanızı önerir. Kimi uzmanlar, halkın anlayabileceği en basit dili kullanmanızı kimileri ise resmi ve ağır bir dil kullanmanızı önerir. Gerçekte böyle bir durum söz konusu değildir. Başta da belirttiğimiz gibi; tanıtım yazıları mecrasına göre farklı dil ve anlatım yöntemleri ile üretilebilir. Satışını yapmak istediğiniz ürünler 15-25 yaş grubu için üretiliyorsa, onlara bürokratik bir dille tanıtım yapamazsınız. Tersi biçimde, kamu kurum ve kuruluşlarını ilgilendiren bir ürün veya hizmeti arz ediyorsanız, sokak dilinde içerik üretemezsiniz. Bu nedenlerden dolayı doğru dil ve anlatım yöntemini tespit edip kullanmanız metni etkili olup olmaması üzerindeki en etkili unsurudur.

Okunabilirlik kurallarına uyun

SEO uyumlu tanıtım yazısı başlığında anlattığımız, metinlerin teknik özellikleri; okunabilirlik kuralları kapsamında ele alınır. Kullanıcı, gözünü yoran karmaşık ve ağır metinleri okumaz. Özellikle söz konusu olan bir ürün veya hizmetin tanıtımı ise, kullanıcıya bu metni kabul ettirmeniz tüm diğer metinlerden daha zordur. Bu sebeple tanıtım yazısı hazırlarken okunabilirlik kurallarına eksiksiz şekilde uymanız gerekir. Hazırlayacağınız tüm metinlerden çok daha ileride okunabilirlik koşullarına sahip metinler üretmeniz, tanıtım yazıları için zorunludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir