Herkes içerik yazabilir mi? İlkokulda kompozisyon dersinde 5 pekiyi almış olmak kimi içerik yazarı yapar? Kurumsal metinler nasıl üretilmelidir? Marka ve marka yönetimi nedir? Hakkımızda yazısının bütün bunlarla ne ilgisi vardır? Gelin irdeleyelim.
Hakkımızda yazısı nasıl yazılır? Sorusunun cevabını basit gibi düşünebilirsiniz. İlk bakışta haklısınız. Ancak buna karar vermek için empati yapmanız daha doğru olur. Örneğin; sizin bir hizmete çok acil ve şiddetli biçimde ihtiyacınız olduğunu varsayalım. Bu bir tıbbi hizmet olsun.
Hastaneleri ve doktor sitelerini dolaşırken, onların “hakkımda” veya “hakkımızda” ya da “kurumsal” sayfalarını okursunuz değil mi? Tedaviyi kimden alacağınız, uzmanın deneyimi, hastane veya kliniğin özellikleri, kalite standartları ve vizyonları sizin için önemlidir. Bu bilgiler vermeyen sitenin sahibinden hizmet alır mısınız? Hele ki, bu bir sağlık kuruluşu ise çok daha fazla detay istersiniz.
Yani hakkımızda yazısı yazmak, ciddi bir iştir. Peki detayında neler var?
Hakkımızda yazısı neleri içerir?
Hakkımızda yazısı, bir biyografi metni değildir. Çoğu zaman özellikle kişisel sitelerde yapılan hata, kişinin biyografisinin kronolojik olarak aktarılmasıdır. Oysa hakkımda metni, doğrudan krononojiye odaklanmaz. Örneğin; bir hasta için, doktorun hangi şehirde doğduğu ve ilkokulu hangi okulda okuduğu, ilk merak edilen unsur değildir. Kaldı ki, bu kullanıcı tutmak sistematiğine ede çok aykırı bir giriştir. Bu şekilde başlayan ve aşağıdaki unsurları barındırmayan hakkımızda yazısı, kullanıcıyı tutmak ve dolayısıyla etkili olmaz.
Pekiyi nasıl bir format kullanmamız uygundur?
Etkili giriş
Tüm içerikler için ilk intiba önemlidir. Kullanıcının metnin gerisini okuma motivasyonu elde etmesi için çok etkili bir giriş yapılması gerekir. Hakkımızda metinleri, SEO maksadıyla yazılmaz. Dolayısıyla bu giriş metinlerinde anahtar kelime kullanmak gibi teknik gereksinimlerden çok, kullanıcının; “aradığım budur” diyeceği bir motivasyonu oluşturmaya yönelik girişler yapılmalıdır. Tabii ki bu uzmanlık gerektirir. Bunun için özellikle hakkımızda sayfası gibi kurumsal içerikleri, uzmanların yazması uygun olacaktır. Yalnız bu noktada her içerik yazarı sizi iyi tanımaz. İçerik yazarına, kendinizi iyi tanıtmalı ve eline olabildiğince fazla veri vermelisiniz. Kurumsal çizginiz hakkında da yazarı detaylı bilgilendirmeniz gerekir.
Genel tanıtım
İyi bir girizgahın ardından yapılacak ilk iş, doğal olarak ne yaptığınızı, kime ne sunabileceğinizi eksiksiz olarak anlatmaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, hakkımızda yazısını çikolata reklamına dönüştürmemektir. Hakkımızda yazıları ‘kesinlikle’ reklam metinler değildir. Reklam tarzında yazılan hakkımızda yazıları iticidir ve negatif etkileşime sebep olur.
Genel tanıtım yapılırken, tamamen objektif biçimde; ürün ve hizmetlerden söz edilmeli ve işletmenin ya da kişinin işi yapış biçimi anlatılmalıdır.
Hikayeleştirme
Her ne kadar kurumsal bir çizgide ilerliyor olsak da eğer işletmemizin veya şahsımızın bir hikayesi varsa, bunu uygun bir dille anlatabiliriz. Bu, işletmenin kuruluş hikayesi veya süreç içerisindeki bir köşe taşı olabilir. Bu tür hikayeleştirmeler, kullanıcıların çoğunda okuma motivasyonunu artırır ve işletmeye pozitif etkileşim getirir.
Başarılar ve kronoloji
İşletmenin veya kişinin geçmişten bugüne devam eden çalışma süreci, en azından önemli tarihleri içerecek biçimde anlatılmalıdır. İşletmenin başarıları da burada gösterilmelidir. Yine doktorlardan örnek verecek olursak; doktorun aldığı ödüller, katıldığı konferanslar ve aldığı unvanlardan burada söz edilebilir. İşletmeler için ise geliştirdikleri önemli ürünler, açtıkları şubeler veya personel sayılarının artışı gibi süreçlerden söz edilebilir.
Ekip
İşletmeleri işletme yapan, sahip oldukları personel kadrosudur. “Çalışan bir işletmeyi göklere de çıkarır, batırır da.” Sözünü bilirsiniz. Bunu işletmenizi takip eden veya müşteriniz olmayı düşünenler bilir. Her ne kadar bir holdingin bağlı şirketlerinden birisinin Ar-Ge birimindeki mühendisin kim olduğu merak edilmiyor olsa da örneğin; bir okulun müdürü veya İngilizce öğretmeni merak edilir. Bu bakımdan bazı sitelerde ekip hakkında bilgi vermek önemlidir.
Kurumsal değerler
İşletmeyi işletme, kurumu kurum yapan; kurumsal değerleridir. Tüketici, müşteri, kullanıcı veya takipçi olarak tanımlayacağımız hedef kitlemiz, işletmenin kurumsal değerlerini bilmek ister. En azından bunları sunuyor olmak, bir güven unsurudur. Vizyon ile de bağlantılı bu bilgileri, olabildiğince detaylı vermekte fayda vardır.
Vizyon-misyon
Vizyon ve misyon, çoğu zaman birbirine karıştırılan ve yanlış anlaşılan kavramlardır. İnternette Vizyonumuz Misyonumuz örneği aramasını öner olarak görebilirsiniz. Yani sık aranan konulardandır. Pekiyi bu iki kavram tam olarak nedir?
Vizyon; bir işletmenin ideallerini ifade eder. Misyon ise çalışma sürecinde kendine hangi rolü biçtiği ile ilgilidir. Örneğin; bir tekstil işletmesi, inovasyona yatırım yaparak uluslararası boyutta fark yaratan markalar içine girmeyi misyon edinmiş olabilir. Misyonu ise, Ar-Ge yatırımlarına önem vermek, kalite odaklı çalışmak ve maksimum verimliliği müşteri memnuniyeti ilkeleri kapsamında sunmak olabilir.
Vaatler ve iddialar
Vaatler ve iddialar, hakkımızda metnin kapanış kısmıdır. Bir nevi satın alma/katılma çağrısı (call to action) olarak tanımlanabilir. Kullanıcının sizi neden takip etmesi veya işletmenizi neden seçmesi gerektiğini doğru bir jargonla anlatmanız gerekir. Fakat bunu yaparken, reklam aroması konusuna yine dikkat etmeniz gerekir. Hakkımızda metinlerindeki çağrı, dozunda olmalıdır.
Hakkımızda yazısı yazım tekniği nasıl olmalı?
Hakkımızda metinleri, kurumsal metinlerdir. Ancak işletmenin marka imajına bağlı olarak daha samimi bir tarzın benimsendiği hakkımızda metinleri de söz konusu olabilir. Burada işletmenin genel marka imajına uygun davranmak gerekir. Her işletmeci çok ciddi olmak zorunda değildir. Her ne kadar ebeveynlere müşteri olarak yaklaşıyor olsa da örneğin; bir oyuncak üreticisi, daha samimi bir jargon benimseyebilir. Buna karşılık, bir hastanenin ciddiyetini muhafaza etmesi uygundur.
Görselliğe dikkat!
Hakkımızda metinleri, ciddi metinlerdir ancak bu durum onların yalın metinler olmasını gerektirmez. Tüm metinlerin üretiminde, kullanıcıya okuma kolaylığı sağlayacak özellikler sağlanmalıdır. Okunabilirlik özellikleri olarak da tanımladığımız bu kurallar;
- Uygun uzunlukta cümleler kullanmak
- Paragrafları uzatmamak
- Anlaşılabilir bir dil kullanmak
- Doğru kelimeleri tercih etmek
- Maddeli ve liste biçiminde içerik kullanmak
- Uygun kısımlarda görsel ve video kullanmak
Genel-geçer özelliklere sahiptir. Genellikle vizyon ve misyon pasajlarında, zorunlu olarak bu kurala uygun olmayan içerikler geliştirilir. Bunu aşmanın yolu, uzman bir yazarın elinden bu yazının yazılmasıdır.
Şablon kullanarak hakkımızda yazısı yazmak doğru mu?
Ezbere yapılan neredeyse hiçbir iş faydalı değildir. Hakkımızda yazısı örneği inceleyerek, ne yazacağınıza karar verme noktasında elbette destek alabilirsiniz. Ancak izleyeceğiniz yol; belirttiğimiz alt başlıkların bulunduğu ve tamamen sizi anlatan bir içerik geliştirmek olmalıdır.
İçerik şablonları, sizi belli bir alana hapsedebilir. Bu durumda, anlatmanız gereken unsurları kaçırabilir veya sırf o şablona ulaşmak için gereksiz verileri kullanabilirsiniz. Bunun yerine, kendi metin kurgunuzu oluşturmak ve bütünüyle kendinizle ilgili bir içerik oluşturmak için çalışmanız çok daha doğrudur.
2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.