Sondan başa gidelim; evet, ciddi şekilde zordur. “SEO nasıl öğrenilir?” sorusunun cevabı ise sizin kim olduğunuza göre değişir. Yanlış anlaşılmasın, “kim olduğunuz” derken, eğitiminiz ve kalifikasyonlarınızdan söz ediyoruz. Eğer SEO ve bağlantılı sektörlerinde herhangi bir deneyiminiz varsa, bu süreç için daha olacaktır. Zira örneğin; pazarlama mezunu iseniz, en azından pazarlamanın temel ilkelerini öğrenmeniz gerekmez. Ancak bir tarih mezunu için SEO, kocaman bir boş küme olabilir.
Kimse kırılmasın. Her mesleğin kendince özellikleri ve zorlukları vardır. Tarih bölümü mezunları SEO yapamaz demiyoruz elbette. Ancak nasıl ki, pazarlamacılar kavimler göçünü ezbere bilmeyebiliyorsa, tarihçiler de “kırmızı etek” pazarlaması yapmayı bilmiyor olabilir.
Bu bakımdan, SEO öğrenme ve sektöre dahil olma sürecinde temel gereksinimleri öncelikle analiz etmek gerekir. SEO, sanıldığı gibi basit bir iş değil; birçok meslekten çok daha karmaşık bir çalışma alanıdır. Bu alanda çalışanların, birkaç alanda uzmanlığının olması gerekir.
SEO öğrenmeden önce neleri öğrenmek gerekir?
SEO, bir pazarlama sektörü bileşenidir. İçerisinde teknik unsurları da barındırmakla birlikte, Google’ın anlatımıyla, “nitelikli pazarlama eşittir SEO” gibi bir durum söz konusudur. Bu durumda, SEO uzmanı, çok iyi bir pazarlamacı olmak zorundadır.
Zorundadır ifadesini hafife almayınız. SEO ve pazarlama iç içe geçmiş kavramlardır. SEO uzmanı, pazarlama bilmeden adım dahi atamaz. Atsa dahi bunu ezbere yapacağı için sonuçları tesadüfen faydalı olabilir. Ezbere SEO veya birtakım araçların yönlendirmesi ile ne yaptığı bilinmeden yapılan SEO, arama motoru optimizasyonu değildir. Modern çağda bu şekilde hiçbir işi yapamazsınız. Zaten bunun bilinciyle “SEO nasıl öğrenilir?” sorusunu soruyor olmalısınız…
“Sadece SEO Öğrenmek İstiyorum”
“Sadece SEO öğreneyim, ötekilerle benim işim yok.” Şeklinde bir yaklaşım da anlamlı değildir. “Sadece geometri öğreneyim, matematiğin dört işlemini öğrenmeyeyim” şeklinde bir yaklaşım nasıl anlamsızsa, SEO’yu oluşturan uzmanlıkları da biliyor olmanız gerekir.
- Veri analizi
- Stratejik değerlendirme
- Pazar araştırması
- Müşteri davranışları analizi
- Stratejik planlama
- Yazılım bilgisi
- Donanım bilgisi
- Dijital medya araçlarına hakimiyet
- Sosyal medya yönetimi
- Basın yayın deneyimi
- İçerik geliştirme bilgisi
- SEO algoritması güncel bilgisi
- Reklam ve pazarlama araçlarının kullanımı
- Ölçme, değerlendirme ve raporlama becerisi
SEO uzmanının sahip olması gereken becerilerdir. Görüldüğü gibi sadece bilgisayar mühendisi olsanız dahi, doğrudan SEO bilgisine sahip olmuyorsunuz. Hatta analiz ve pazarlama bilgilerine sahip değilseniz, SEO biliyor olmaya yakın dahi olmuyorsunuz.
Ama tersi durumlarda SEO öğrenmek daha kolay olabilir. İşletme fakültesi, iletişim fakültesi ve pazarlama bölümlerinden mezun olanlar için işler biraz daha kolay sayılabilir. Zira bu bölümlerde teknik haricinde kalan diğer konu başlıkları ders olarak alınır. Örneğin; pazarlama stratejileri bir işletme mezununun doğrudan hâkim olduğu bir konudur. Stratejik yönetim ve veri değerlendirmesi de bu kişilerin uzmanlık alanına girer. Keza pazarlamacıların da bu bilgilere hakim olduklarını varsayarız.
Sonuç olarak SEO işlemlerinin, bilgi teknolojileri uygulamalarından çok, pazarlama çalışmaları olduğunu ve öncelikle bu alanda teorik bilgiye sahip olunması gerektiğinin altını çizmek gerekir. Elbette, başka bir mesleğin mensubu olarak, yeniden işletme fakültesi okuyun gibi bir tavsiyede bulunmayız. Ancak en azından yukarıda liste halinde verdiğimiz başlıkların her birini eksiksiz şekilde öğrenmeniz gerektiğini ve bunların önemli bir kısmının işletmecilik ve pazarlama ile ilgili olduğunu tekrar ifade etmek isteriz.
Google SEO’yu nasıl tanımlıyor?
Google literatüründe SEO aslında eskiden beri yok. Hatta Google bunu riskli dahi buluyor. Zira manipülasyon içeren bazı uygulamalar SEO ismi altında pazarlanır. Google optimizasyonun, kendisini yanıltma olarak algılanmaması gerektiği düşüncesiyle bu fikre uzun süre uzak kaldı. Ancak elbette sektörde bu çalışmalar yaygınlaştıkça, Google da konuyu gündemine almak durumunda kaldı. 2010’ların ortasından itibaren bazı web yönetici araçlarını site sahiplerine sunan Google, bugün kapsamlı SEO kılavuzları sunuyor ve site sahiplerinin sitelerini en doğru biçimde Google’a tanıtmalarını sağlamaya çalışıyor.
Şirket için SEO hala ezbere bir iş değil. Zaten kılavuzlarında size adım adım ne yapacağınızı da anlatmaz. Genel olarak algoritma güncellemelerinde hangi durumların yasak olduğu, nelerin faydalı olabileceği gibi konulara değinilip genel bilgiler verilir. Google’ın en net açıklaması ise;
“SEO, nitelikli pazarlama çalışmalarıdır.”
Biçiminde olmuştur. Şirkete göre; “Bir site, ister kar amacı gütsün ister gütmesin, en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için çalışmalı ve bunun için nitelikli pazarlama yapmalıdır. Eğer pazarlama yapma gereği duymuyorsa, zaten arama motorunda görünmeyi de önemsemiyordur.”
Sonuç olarak Google, sizden SEO eklentilerinde tüm değerleri %100 göstermenizi değil, kullanıcıların gözünde %100’e yakın değerleri elde etmenizi bekliyor. Bu da iyi müşteri ilişkileri yönetimi, dolayısıyla halkla ilişkiler nihayetinde pazarlamadan geçiyor.
Sıfırdan SEO Öğrenmek Zor mudur?
Zordur, biraz zorlar, oldukça zordur, bir hayli zordur. SEO’yu sıfırdan öğrenmek, sizin hangi sıfır seviyesinde olduğunuza bağlıdır. Eğer pazarlama alanında belli deneyime sahipseniz ve az miktarda reklamcılık ve iş yönetimi de bilirseniz işiniz bilgi teknolojilerine kalır, bu şekilde zordur diyebiliriz.
- Reklam biliyor anca stratejik yönetim, veri analizi gibi yöntemlere uzaksanız ve bilgi teknolojilerini tanımıyorsanız, SEO öğrenmek biraz zorlar.
- Reklam veya pazarlama bilmiyor ancak bilgi teknolojilerine hakimseniz, ciddi bir öğrenme süreci gerekecektir ki bu da oldukça zordur.
- Eğer herhangi birinde herhangi bir bilginiz yoksa, işiniz bir hayli zor ve hatta imkansıza yakındır.
Birkaç siteyi okuyup deneme yanılma ile ezberden SEO uzmanı olduğunu iddia eden kimselere çok rastlıyoruz. Hatta bu kimselerin bir rüzgarı arkalarına alıp, sosyal medya fenomeni olduklarını dahi gördük. Ve fakat bu kimseler SEO fenomeni olamadılar. Hoş sosyal medyanın da yönetiminde değil, şovunda fenomen olduklarından müşterilerini seviyeye hiç getiremediler. Bilin bakalım neden?
Eğer işinizi bütün boyutlarıyla çok iyi bilmiyor, sürekli kendinizi yenilemiyor ve azimle çalışmıyorsanız; başarı çok uzak bir olasılıktır. Tesadüfen bazen başarılı olabilirsiniz ancak bu nadir bir durumdur. Bunun yanında, deneyim de sizi hedeflediğiniz seviyeye taşır. Genel teoriye göre; bir işte uzmanlık 10bin saatlik deneyim sonunda mümkün olur. Malcolm Gladwell’in teorisine göre; herhangi bir işin deneyimini tam anlamıyla kazanmak için o işi 10bin saat, düşe kalka da olsa sürdürmek gerekir. Bu teori son derece doğrudur. 1250 iş gününe tekabül eden bu süre SEO deneyimlerinde de neredeyse birebir geçerlidir.
Kurslardan SEO Öğrenilir mi?
Evet, Teknik SEO, Site içi SEO, Site Dışı SEO ve bazı SEO araçlarının kullanımı kurslardan öğrenilebilir. Ancak SEO öğrenimi sürecini bununla sınırlı tuttuğunuzda, yaptığınız iş yine ezbere olacaktır. Ayrıca pazarlama alanında kendinizi geliştirmenizi, bu alanda yayınları takip etmenizi ve mümkünse bunların kurslarına gitmenizi öneririz.
2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.