Son günler hemen herkesin yoğun biçimde kullandığı ChatGPT ile hayatımızın merkezine oturan yapay zekâ, SEO uygulamalarında da yaygın biçimde kullanılıyor. Metin üretmek, metinleri düzenlemek ve yazım fikirleri almak gibi pek çok faklı şekilde kullanılabilen bu sistemin, SEO için faydalı olup olmadığı da tartışmaların merkezinde yer alıyor.
Teknoloji dünyasından uzak olanlar, üretken yapay zeka ismi ile hayatımıza 2023 yılında giren teknolojiyi, yeni bir teknoloji olarak düşünür. Oysa yapay zekanın bu formu, hiç de yeni değildir. Dil modelinin iyileşmesi ve veri bankalarının yeterli veri ile doldurulması için geçen on yıllar içerisinde, zaten bu sistemlerin benzerleri kullanılıyordu. Yani aslında bir mucize ile karşı karşıya değiliz.
Burada önemli olan, bu yapının gerçekten faydalı olup olmadığı veya faydalı gibi görünen kısımlarının aslında ne gibi yan etkilerinin olabileceği durumudur. Örneğin; eğer metin üretimi sadece yapay zeka tarafından yapılırsa, düşünürler ne iş yapacak? Ya da soruyu değiştirelim, bundan sonra insanlar düşünmeyecek ve üretmeyecek mi? Daha da farklı bir soru soralım, insanlar düşünürlük ve yazarlıktan gelir elde etmediklerinde, bunu keyfi olarak yapmaya devam edecek mi?
Elon Musk, Eylül ayının başında yapılan yapay zeka zirvesinde;
Yapay zeka bir medeniyet riski haline gelebilir.
Dedi. Peki bu ne demekti?
Aslında yapay zeka ile metin üretmenin SEO’ya olabilecek yan etkileri ile bu ifade aşağı yukarı aynı bilgi yüküne sahip. Öyle ki; üretken yapay zeka ismi ile tanıdığımız yapı, aslında üretim yapmıyor. Mevcut veri havuzunun içerisinden, komutlarla uyumlu içerikleri yeniden yazıyor. Yani burada bir düşünme ve geliştirme sürecinden söz edemiyoruz. Zaten sadece insanın sahip olduğu bu yeteneğe, bilgi teknolojisi araçlarının erişmesini de beklemiyoruz.
İnsanın sağladığı kaynağı yeniden yazan bir yapının, yeni bir şey üretmeyeceğinden de emin olduğumuza göre, ortaya çok önemli bir soru çıkıyor;
“İnsan, on binlerce yılda kazandığı yetilerini kayıp mı edecek?”
Kavramlar ve tanımlar üzerinden gidersek, eğer insanoğlu düşünmeyi, araştırmayı, geliştirmeyi ve yazmayı bırakırsa, yapay zeka da anlamını yitirecektir. Zira insan yeni bir veri sunmadığında, AI tarafından üretilecek metinler olduğu yerde saymaya devam edecektir.
Bu Paradoks Aşılabilir mi?
Açıkçası hayır. Yeni veri olmadığında, yapay zeka yeni bir bilgi üretemez. Bu durum, matematiksel veriler için de metin bazlı veriler için de aynıdır.
Bu konuda biraz fikir yürütelim.
2023 yılının 31 Aralık günü, tüm insan metin yazarları yazmayı bıraktı diyelim. O tarihten itibaren, insan hiçbir Ar-Ge yapmadı ve bunu yayınlamadı farz edelim. Fikirler üretilmedi, tartışmalar yapılmadı; blog sayfalarında iddialar gündeme taşınmadı. Bu durumda ne olur?
Yapay zeka, veri kaynağını yitirir. Veri kaynağı olmaz ise 2098 yılında, 2023 yılından kalan verileri yazarak bize sunmaya devam eder.
Bu arada insan 2098’de çoktan düşünme, araştırma, geliştirme ve yazma yetilerini kaybetmiş, adeta milattan önceki haline dönmüş olacağından, büyük umutlarla sarıldığımız yapay zeka, sonumuz olabilir.
İşte Elon Musk’ın bahsettiği medeniyet riski, tam olarak budur.
Yapay Zekâ SEO Kullanımında Google’ın Pozisyonu Nedir?
SEO, Google odaklı devam eden protokolleri içeriyor. Bu noktada şirket aslında kati bir tavra sahip. Yıllardır manipülasyonla ciddi mücadele veren şirket, esasen bu günlerde biraz dertli.
Son yıllarda, içerik bazlı sıralama politikası ile tarihinin en verimli sonuçlarına ulaşan Google, artık içeriğin de manipüle edilebilmesi riski ile karşı karşıya. Bedava ve sınırsız içerik üreterek, üst sıralarda yer alma fikri tüm dünyayı kaplamışken, bununla mücadele etmek elbette hiç kolay değil.
Şirket, yapay zeka kullanımını yasaklamadığını sürekli tekrarlıyor. Hemen her açıklamasında; “yapay zeka kullanılmasını engellemiyoruz” diyor. Ancak aslında durum tam olarak böyle değil. Guideline sayfalarında, sık sık; “otomasyon spam kurallarımıza aykırıdır” ifadeleri kullanılıyor ki, site sahipleri bunu, ChatGPT ile yazıp elle değiştirerek aşabileceklerini düşünüyor.
28 Ağustos tarihli güncelleme ile Google, Gemini AI altyapısının bir kısmını canlı hale getirdi. Bu sistem, dil modeli olarak da kullanılmakla birlikte, dil modellerinin değerlendirmesini de yapabiliyor. Yani artık, “tespit edilemez yapay zeka” diye bir kavram söz konusu değil.
Bu güncelleme ile birlikte, şirket bazı açıklamalar da yaptı ve aslında açıklamanın tamamını okuduğunuzda, “SEO uyanıklığına izin vermeyeceğiz” mesajını da alıyorsunuz.
Hali hazırda, kendi fikri olmayıp başkalarının fikirlerini yeniden yazan üretken yapay zekanın hukuki durumu da tartışılıyorken, Google ısrarla aba altında sopa gösterip; “yapmasanız iyi olur” mesajı veriyor.
Sonuç olarak, fikir çok iyi olsa da içerik üretimi konusunun yapay zekaya bırakılması gibi bir durum, uzun vadede mümkün görünmüyor. Amerikan senatosunun Kasın 2023’te bununla ilgili ciddi kurallar ortaya koyması beklenirken, Google’ın bu kuralları beklediği kulislerde dile getiriliyor.
İddiaya göre, senatonun alacağı kısıtlama kararlarından sonra, Google; bu kurallara uygun biçimde, kesin ve net yasakları ilan edecek ve geriye dönük olarak bu şekilde içerik üretmiş sitelere ceza yağdıracak. İtiraz edenlere ise tek bir cümle ile cevap verecek;
“Biz size, otomasyon spam kurallarımıza aykırıdır, demiştik…”
2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.