Makale Spinner (Makale Özgünleştirici) Nedir Faydalı mı?

Makale Spinner Makale Ozgunlestirici Nedir Faydali mi

Sondan başlayalım. Kesinlikle hayır! Hiçbir işe yarama ve hatta zarar verir. Çok açık ve net biçimde ifade etmek gerekir ki; spinner yani “sözde” özgünleştirici araçlar, günümüzde metin manipülasyonunun temel unsurlarıdır. Google, bu sistemlerin algoritmalarını kendilerinden çok daha iyi bilir ve orijinal metne kolayca ulaşabilir. Geçmişte kısa süre ile işe yaradığı düşünülen bu uygulamalar, aslında o zaman dahi işe yaramamışken bugün işe yaramalarını beklemek pek de rasyonel değildir.

Google tarafından geliştirilen arama motoru algoritmalarının çok az bir kısmı, arama deneyimini iyileştirmek için kullanılıyor. Algoritmanın esas unsurları ise organik ve orijinal iş üretmeyen ve hile yollarını arayanları tespit etmek için kullanılıyor. Yüzbinlerce çalışanı ve dünyanın en büyük teknoloji üsleri ile birkaç sayfalık kodlara dayanan spinner uygulamalarını tespit edemeyeceklerini herhalde beklemiyoruz. Pekiyi tam olarak nedir bu spinner? Gerçekten özgün hale getirir mi?

Makale Spinner (Makale Özgünleştirici) nedir?

Makale spinner, metnin içeriğinde kelimelerin yerlerini değiştiren bir uygulama yöntemidir. Yapay zekadan sonra sistemler, bazı kelimelerin yerlerini değiştirmenin yanında, eş anlamlılarını kullanmayı da sağlayabilir. Hatta cümlenin tamamen başka şekillerde yazılması da mümkündür. Fakat bu işe yarar mı? Bu şekilde metin gerçekten özgünleşmiş olur mu?

Bir örnekle inceleyelim.

“Bu makale özgün mü?” cümlesini spinner kullanarak özgünleştireceğimizi varsayalım. Muhtemelen;

“Özgün mü bu makale?” gibi bir çıktı alacağız. Daha gelişmiş bir sistem, “İşaret edilen metin içeriği orijinal mi?” biçiminde de değiştirebilir. Pekiyi bunların birbirinden farkı var mıdır?

İlk bakışta, “evet vardır, bunlar farklı cümleler” diyebilirsiniz. Fakat bunun bütün metinde bu şekilde olduğunu düşünelim. Bir başkasına veya size ait bir metni değiştirmek için spinner kullandığınızda metni özgünleştirmiş olur musunuz?

Elbette hayır.

Ne Google ne de sosyal medya platformları artık bunu satın almıyor. Hatta yapay zeka ile üretilmiş direkt yazım metinler dahi reddediliyor ki, bu tip bir metnin orijinal sayılmasını beklemek doğru değil. Google anlamsal değerlendirme yöntemleri ile metnin gerçekten organik olup olmadığına bakıyor. Yani artık özgün makale kavramından çok, organik makale kavramına odaklanmamız gerekiyor.

Spinner ile değiştirilen makaleler özgün çıkar mı?

Özgünlük denetimi (plagiarism) araçları, özellikle ücretsiz versiyonları ile spin edilmiş metinler özgün görebilir. Zira bu sistemlerin öncelikle değerleme yöntemi; motomod metinleri tespit etmektir. Bu araçların çoğunda birkaç kelime değiştiğinde dahi orijinal sonuç alınır. Ancak derin analiz yapan ücretli versiyonlar, biraz daha detaylı yaklaşabilir. Anlamsallık konusunda Google kadar güçlü araçları olmasa da en azından yakın anlamlı cümleler tespit edilebiliyor.

Fakat bu bir illüzyondur. Buradan elde edeceğiniz sonuçlar yanıltıcı olabilir.

“Nasıl yani? Birbirinin aynısı olmayan metinler, kopya mı çıkar?”

Evet çıkar.

Bu cevap sonrasında, yukarıya doğru bakan emojiye dönüştünüz ve “ne diyor bunlar?” dediniz değil mi? Haklısınız. Konuyu çok iyi bilmeyenler için Google algoritması bilinmez ve anlaşılmazlarla doludur. Anlatalım…

Makale spinner ile değiştirilen makale aslında değişmiş olmaz. Google oldukça zeki bir sistemdir. Onu, ne yaparak yanıltmak istediğinizi çok iyi bilir. Spinner uygulaması da bunun en eski ve artık sıradanlaşmış örneklerinden birisidir. Şöyle düşünün; Google bugün, yapay zekâ ile yazılmış ve spin edilmiş metinlerden çok daha karmaşık metotlarla özgünleştirilmiş metinleri dahi tespit edebiliyorken, sizin özgün olmayan ve değiştirilmiş metninizi neden algılamasın? Algılıyor da. Aslında bunu, özgünlük denetimi araçları da yapabiliyor. Tabii ücreti mukabilinde. Deep search yapan ve sizden kelime başına ödeme alan araçlar, gerçeğe çok yakın sonuçları karşınıza çıkarabilir.

Her Özgünlük Testi Doğru Sonucu Verir mi?

Hayır. Özgünlük testleri, kontrol ettiğiniz metnin webde bir karşılığı olup olmadığına bakar. Robotların engellendiği sayfalar, herhangi bir kaynakta indekslenmemiş olduğundan bu sayfalardaki verilerin, özgünlük testlerinde görünmesi de mümkün değildir. Bu durumda, bu sitelerden yapacağınız direkt kopya dahi özgün çıkabilir. Ayrıca indeksin çok ileri sayfalarında yer alan içeriklerin de zaman zaman özgünlük denetimi araçları tarafından tespiti mümkün olmayabilir. İçeriklerinizi en özgün hale getirdiğinizi düşünürken, Google’ın gizli saklı teşhis araçlarına yakalanıp “acaba neden yükselmiyorum?” diye kara kara düşünürsünüz.

Makale Özgünleştirici ve Hukuk

Bizim ve dünyadaki hemen her ülkenin kanun düzeninde, fikri mülkiyet önemli yere sahiptir. Günümüzde dijitalleşen dünya ile birlikte, bu durum daha da yaygın bir sorun olarak tanımlanabilir. Web metinleri, kimi kullanıcı ve site sahipleri tarafından ciddiye alınmıyor olsa da bu telif yasalarına tabidir.

Google’ın kopya içeriği, sadece arama sonuçlarını iyileştirmek için listelemediğini düşünmek doğru değildir. Google ve diğer tüm platformlar, aracı yayıncı olarak kopyayı paylaşan kişi ya da işletme ile birlikte zincirleme sorumludur. Bu nedenle, kopya ve telif ihlali ile mücadele etmekle yükümlüdür ve yapar da.

Makale spinner kullanarak içeriğin kopya olduğu gerçeğini değiştirmek ise söz konusu değildir. Makale özgünleştirici kullanarak, yapay zeka içeriklerinin organikleştirilmesi de mümkün değildir. Hatta bu yöntemle metinler daha da algoritmik hale gelir ki, yine bir kaş yapayım derken göz çıkarma durumu ortaya çıkmış olacaktır.

Makale Özgünleştirici (Spinner) Faydalı mı?

Esasen buraya kadar yapılan açıklamalar ışığında, herhangi bir faydadan söz etmenin mümkün olmadığını kolayca anlayabiliriz. Hala bu noktada soru işaretleriniz var ise neden faydalı olmayacağını, bunun aslında bir “katakulli” olduğunu çalışma sistemini anlatarak izah etmeye çalışalım.

Makale Spinner Nasıl Çalışır?

Makale özgünleştirici, metinleri tamamen usulden değiştiren ve aslında içeriği hiç değiştirmeden, görünümünü değiştiren bir sitemdir. Kelimelerin yerlerini değiştirir ki, bunu kimi zaman çok yanlış yaparak gülünç sonuçlara da neden olur. Yeni nesil yapay zeka destekli uygulamalar ise biraz daha hassas dokunuşlarla, ekleri değiştirebilir ve eş anlamlılar kullanır. Fakat aslında içerik, temelde aynı içeriktir.

Bunu bir örnekle daha güçlü anlatmaya çalışalım.

Bir şarkıyı, sözlerini değiştirerek başka bir şarkı haline getirebilir miyiz? Ya da şarkının nakaratının yerini değiştirelim. Birkaç söz anlamlı veya anlamsız yer değiştirelim. O şarkı değişmiş olur mu?

Olmaz. Metin içeriğinde de durum budur. Geçmişte birebir karşılaştırma yaparak, tam eşleşme olmaması halinde özgün sayılan metinler, artık hiçbir anlam ifade etmez. Kaldı ki, Google aslında bunu çok hızlı fark etti ve makale spinner uygulamaları geçmişte de çok uzun süre işe yaramadı. Günümüzde ise doğrudan bir ceza bir sebebi olmaları nedeniyle, faydadan çok cezaya sebep olurlar.

Faydalı Değilse Neden Kullanılıyor?

“Cehalet” desek, ifadeyi çok abartmış olmayız diye düşünüyoruz. Bunu bir hakaret olarak almamak gerek. SEO cehaleti, yaygın bir durum. Kendine uzman diyenlerin dahi çok önemli bir kısmı feci şekilde cahiller. Bunun sebebi, Google’ın SEO algoritmalarını yüzeysel olarak tanımlayan baz içeriğin dahi binlerce sayfa olması elbette. Kulaktan dolma bilgilerle idare etmeye çalıştığımızda, mecburen cahilce işler de yapıyoruz.

Bunun bir üst boyutu, “şansını zorlamak” olarak karşımıza çıkıyor. Google’ın bütün uyarılarına rağmen; “Ey Google, sen mi büyüksün yoksa ben mi?” şekline, dünyanın en büyük şirketine kafa tutmak, bizi komik duruma düşürüyor. Spin, özgünleştirmez. Bu uyarı defaten yapıldı ve artık buna gerek dahi duyulmuyor. Ek olarak, otomatikleştirme yasaktır ve otomatikleştirilmiş içeriğin spinner ile organikleştirilmeye çalışılması, daha da organik olmayan sonuçları ortaya çıkarır.

Tabii maliyetler konusuna da bakmak gerekir. Yapay zekadan sonra değişen içerik kuralları nedeniyle artık eskisi kadar kolay organik içerik üretilemiyor. Özgün makale üretmenin maliyetleri sıfıra inecek derken, 10 katına çıktı desek pek de yanlış olmaz. Zaten Google’ın istediği de buydu. Bütün Hindistan içerik üretirken, aslında yapay zekadan çok da farklı olmayan bir ortam söz konusuydu. Bugün ne Hindistan ne de yapay zeka indekslenmiyor. Spinner da işe yaramıyor. Yani, bedava içerik yoktur, 3 kuruşa 5 köfte olmaz; olmayacak.

Sonuç; makale spinner faydalı değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir