Facebook dünyanın en çok kullanılan platformalrından birisi ve sosyal medya platformları içerisinde ikinci en büyük platformdur. Kişisel kullanımın yanında, bu platformun ticari amaçlarla kullanımı da en az o kadar yaygındır. Bu nedenle Facebook SEO uygulamaları, yaygın olarak aramalara konu olur.
SEO, arama sonuçların üst sıralarda yer almak anlamına gelir. Anca sosyal medya platformlarında SEO maksadı, farklı bir anlatımla; sağlayacakları farklıdır. Facebook SEO uygulamaları, üç farklı getiri sağlar.
- Facebook aramalarında üst sıralarda yer almak
- Facebook akışında, ücretli olmayan önerilen gönderiler içerisinde yer almak
- Platform dışında listelenmek ve sıralama almak
Yani uygulayacağımız yöntemler, yalnızca aramalara yönelik değil, genel olarak tüm görüntülenme süreçlerimize yönelik işlemlerdir.
Facebook SEO Nedir?
Facebook SEO, site veya uygulama içerisinde yapılan aramalarda, ana sayfa önerilen gönderiler akışında ve site dışında yapılan aramalarda öne çıkmayı sağlayan işlemleri kapsar. Doğru ve yeterli SEO yapılması halinde, Facebook gönderilerinde kullanılan etiketlerde öne çıkma oranından, yapılan aramalara kadar tüm listeleme alanlarındaki değer artar.
Doğru ve yeterli SEO yapılan Facebook hesapları, daha çok takipçi elde eder ve etkileşim oranları ciddi şekilde artar. Facebook, sayfaların veya hesapların değerlerinin yükseltilmesi için kullanılan bu yöntemlerden ücret almaz. Bu sayede reklamlarla erişilemeyecek seviyede etkileşim elde edilmiş olur.
Facebook SEO’nun Önemi
Facebook, açık hesaplardan tüm arama motorlarına bağlantı verir. Yani buradaki etkinlikleriniz, dış arama motorlarındaki değerlendirmelerini bakımından da son derece önemlidir. Güçlü bir Facebook profili olan işletmeniz, Google tarafından da önemsenir ve sıralamanız burada da iyileşir.
Facebook, doğrudan kendi içerisinde ciddi kitlelere erişmenizi de sağlar. Hemen her yaş grubundan kullanıcısı olan platform, Marketplace gibi işletme araçları sayesinde, site dışına hiç çıkmadan satış yapabilmenizi de sağlar. Böylece milyonlarca kişilik bir pazarda, ön sıralarda yer alan bir satıcı haline gelebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarınızın güçlü olması, doğrudan müşteri algısını yönetmek bakımından da etkilidir. Bugün kullanıcılar, satın alma kararı verirken, kim olursa olsun sosyal medya hesaplarını inceler. Buradan elde edilecek veriler, satın alma kararı verirken son derece önemlidir. Facebook SEO ile prestijini artıracağınız hesabınız da size bu noktada fayda sunar.
Sadece Facebook SEO maliyetlerine katlanarak, çok büyük reklam bütçeleri gerektiren etkileşimler elde edebilirsiniz. Marka bilinirliği noktasında bu kazanım, belli durumlarda paha biçilmez olabilir.
Facebook üzerinde elde edeceğiniz etkileşim, bağlantılı siteler ve sosyal medya hesaplarınıza organik geri bağlantı (backlink) niteliği taşır. Bu da size olağandışı bir trafik sağlayabilir.
Facebook Sıralama Kriterleri
Faktör | Açıklama |
Etkileşim | Beğeniler, yorumlar, paylaşımlar ve tepkiler gibi kullanıcı etkileşimi. |
Paylaşım Sıklığı | Düzenli olarak içerik paylaşmak ve sayfanın aktif kalmasını sağlamak. |
İçerik Kalitesi | Orijinal, ilgi çekici ve değerli içeriklerin sunulması. |
Video Kullanımı | Videoların Facebook’ta daha fazla etkileşim alması. |
Görsel Kalitesi | Yüksek kaliteli ve dikkat çekici görsellerin kullanılması. |
Başlık ve Açıklama | Başlıkların etkileyici ve açıklayıcı olması, açıklamaların ilgi çekici ve kısa olması. |
Hashtag Kullanımı | İlgili ve popüler hashtaglerin kullanılması. |
Hedef Kitleye Uygunluk | İçeriklerin hedef kitleye uygun olması ve onların ilgi alanlarına hitap etmesi. |
Kullanıcı Etkileşimi | Takipçilerle etkileşim içinde olmak, yani yorumlara cevap vermek ve onların içeriklerini desteklemek. |
Sayfa Tamamlanmışlığı | Sayfanın tamamının doldurulması, iletişim bilgileri, açıklama ve profil fotoğrafı gibi bilgilerin eksiksiz olması. |
Reklam Kullanımı | Facebook reklamlarının kullanılması, içeriğin daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar. |
Anlık İçerikler | Canlı yayınlar, hikayeler ve anlık içeriklerin kullanılması, takipçilerin ilgisini çeker. |
Facebook SEO Nasıl Yapılır?

Herhangi bir platformda SEO yaparken, öncelikle hileler ve kısa yollar gibi kavramları bütünüyle kafamızdan çıkarmalıyız. Günümüz teknoloji koşullarında, platformların kesin kural olduğu koyduğu organik pazarlama yapma koşulunu çiğneyecek tüm işlemlerden koşulsuz olarak uzak durmak zorundayız. Kopya içerikler, otomasyon ve satın alınmış takipçiler ve etkileşimler gibi uygulamalar, tamamen gündemimizin dışında olmalıdır.
Samimiyetle ve ciddi şekilde pazarlama yaparak, Facebook SEO yaparak, kalıcı ve etkili bir konum elde edebiliriz. Facebook SEO nasıl yapılır? Sorusuna cevap vermeden önce, nasıl yapılmaz konusunun altını özellikle çiziyoruz. Zira son derece karmaşık bu işlemler, zaman ve maliyete neden olduğundan, kimilerimiz buncan kaçınmayı tercih edebiliyor ve kural dışı yöntemlere başvuruyor. Biz bunu tamamen reddediyor ve en uygun rotayı seçiyoruz.
- Sayfa Adının Belirlenmesi
Sayfa adının belirlenmesi konusu, farklı tartışmaların yaşandığı bir detaydır. Kimi uzmanlar, burada kullanılacak ismin, anahtar kelimeyi içermesi gerektiğini iddia ederken, kimileri ise sayfanızın, markanızın adıyla açılması gerektiğini söyler.
Esas itibariyle, eğer markanızda anahtar kelimeleriniz geçmiyor ise, sırf anahtar kelime kullanmak için markanızı geri plana atmanız da doğru değildir. “X Peynirleri” gibi bir markanız varsa, “peynir” anahtar kelimesini sayfa isminde kullanabilirsiniz. Ancak markanız “X Süt Ürünleri” ise sayfa adınızı; “X Süt Ürünleri Peynir” yapmak pek de doğru olmayacaktır. Kaldı ki, “Süt ürünleri” kelimesi zaten eşlenik bir kelime olduğundan, zaten gerekliliği karşılar.
Yani bizce, sayfa adı oluştururken, markanızı kullanabilir ve anahtar kelime arayışında bulunmayabilirsiniz. Ayrıca zaten markanın isminin duyurulması noktasında bu pazarlama çalışmaları da gereklidir. Uzun vadede arama motorlarının, marka ismi ile ürün grubunu eşleştirmesinde de markanızın adını kullanmanız faydalı olabilir.
Özel alan adı (URL) oluşturmayı da elbette bu aşamada unutmamalıyız. Sayfamızı, kendi ismimizle paylaşarak, daha kolay etkileşim alabiliriz.
- Sayfa Yapılandırması ve Profil
Facebook SEO kriterlerinin en başında, sayfanın doğru yapılandırılması, profil bilgilerinin doldurulması ve Facebook’un sizden tamamlamanızı istediği işlemleri tamamlamanızdır. Bunlar; logo, üst kısım görseli, sayfa ismi, sayfa sahibi işletme hakkında bilgilerin girilmesi ve iletişim detaylarının çeşitlendirmesi olacaktır. Örneğin; sayfanıza WhatsApp bağlantısı eklerseniz, sayfanızın değeri artacaktır.
Sayfa açıklaması kısmında, anahtar kelimelerinizi kullanmak, hayati öneme sahiptir. Sistem sizi kategorize ederken, bu verileri dikkate alır.
- İçerik Stratejisinin Belirlenmesi
İçerik stratejisi, genel SEO stratejinizin bir bileşenidir. Burada ne tür içerikler paylaşacağınıza karar verir ve frekansı belirlersiniz. Anahtar kelime analizleri, rakip ve Pazar analizleri gibi değerlendirme sonuçlarına göre, kendi rotanızı oluşturup, içeriklerinizi hazırlama süreciniz sonucunda yayınlamaya geçebilirsiniz.
Gelişigüzel yayın yapmak, hiçbir sosyal medya platformu için doğru değildir. İçeriğin ne olduğu, kimleri ilgilendirdiği, hangi etiketlerle yayınlandığı ve hatta yayınlandığı gün ve saat dahi, SEO etkileşim ve dolayısıyla SEO skorunuzu etkiler. Bu nedenle stratejinin çok doğru oluşturulması gerekir.
- Facebook SEO İçin İçerik Hazırlama
İçerik hazırlama uzmanlık gerektiren bir iştir. Geçmişte sadece hacimsel değerlendirilen ve hatta kopya yoluyla elde edilmeye çalışılan bu unsur, günümüzde yapay zekâ araçlarıyla oluşturulmaya çalışılır. Her iki yöntem de sizi SEO bakımından bir noktaya getirmez. Zira Sosyal medya, gerçek kullanıcıların etkileşim halinde olduğu bir ortamdır ve gerçek içeriklere erişmek isterler. Özellikle işletmelerin, kendilerini anlatma kabiliyetlerinin dahi olmaması, müşteri nezdinde ciddi bir eksikliktir. Bu nedenle, içerikleri uzmanlıkla hazırladığınızdan emin olmanız gerekir.
Facebook SEO makale hazırlama sürecinde, öncelikle yazım tekniğinizi stratejinizde belirlemiş olmanız gerekir. Kurumsal bir jargonda sabit kalmak, önemlidir. Müşterilerinizin sizi nasıl tanımladığı, takipçi bağlılığı bakımından önemlidir.
İkinci aşamada ise hangi konuları ele alacağınıza odaklanmanız gerekir. Konu etiketleri kullanacak ve öne çıkmak isteyeceğinizden, bu etiketlerin aranan etiketler olduğundan emin olmanızda fayda vardır. Bunun yanında, güncel konuları kendi sektörünüzle eşleştirerek, popüler etiketlerde yer alabilir ve etkileşim elde edebilirsiniz.
Facebook SEO içerik hazırlama sürecinde can alıcı nokta, içeriğin gerçekten okunmasıdır. Beğenilmeyen veya paylaşılmayan içerik, maalesef hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle metninizi ustalıkla hazırlamalı ve kullanıcının onu ciddiye almasını sağlamalısınız.
- Güncel Kalma Gerekliliği
Sosyal medya hesaplarınızı ilk kullandığınız zamanlarda herhangi bir etkileşim almazken, inatla paylaşıma devam etmeniz halinde uzun vadede farklı seviyelerde de olsa etkileşim elde ettiğinizi görürsünüz. Bu durum, sayfalar için de geçerlidir. Eğer sayfalar, diğer kriterle birlikte, düzenli olarak güncellenirse, tüm gösterim türlerinde yükselir.
- Karşılıklı Etkileşim
Facebook Business, yani Facebook işletme sayfası ve araçları; tüketici ile işletmeler arasında köprü kurma amacını taşır. Bu durumda sizi takip eden tüketicilerin, sizin müşteriniz veya potansiyel müşteriniz olduğu varsayılır. Müşterilerinizin, gönderilerinize yaptığı yorumlar, en azından soruları noktasında onlarla iletişim kurmanız, kullanıcı deneyimi faktörüdür ve sıralama değerinizi artırır.
- Geri Bağlantılar
Facebook SEO yaparken, Google SEO’da olduğu gibi en çok sorun yaşanan işlem, geri bağlantı (backlink) elde edilmesidir. Aslında sosyal medya hesaplarına backlink kazanmak, web sitelerinden daha kolaydır. Zira buralarda yapılan paylaşımlar, hemen altında yer alan butonlarla paylaşılabilir. Eğer nitelikli ve dikkat çeken bir içerik yayınladıysanız, bu içerik size backlink olarak dönecektir.

2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.