Sağlık pazarlamasında Metin içeriğinin önemini özel olarak irdelemeden önce eğer dijital pazarlama yapıyorsak Metin içeriği neden önemlidir konusunu incelemek gerekir. Zira sağlık pazarlama araçlarında metnin önemini ortaya koyan sebep, dijital medya araçlarının alfanümerik kodlar üzerine kurulu olmasıdır. Yani internet, yazılı kodlardan ibarettir. Aramalar, tanımlama verileri, kaynak kodlar ve kullanıcıya sunulan görünen içerik Metin tabanlıdır. Öyle ki sunduğumuz video ve görsellerde dahi, tanımlama verisi olarak yazıyı kullanıyoruz. Sonuç olarak sağlık pazarlamasını dijital medya zeminlerinde yapıyorsak bu noktada Metin içeriğine büyük özen göstermemiz gerektiğini kabul etmemiz gerekir.
Tabii sağlık pazarlamasında Metin içeriğinin önemi yalnızca dijitalde söz konusu değildir. Tüm işletmelerde olduğu gibi sağlık işletmelerinde de doğru bir iletişim dilinin kullanılıp pazarlama jargonunun en iyi şekilde ayarlanmış olması gerekir. Aksi halde mesajınız kullanıcıya veya potansiyel hastanıza geçmeyecek ve yaptığınız pazarlama yetersiz olacaktır.
Metin içeriğinin sağlık pazarlaması bakımından teknik önemi
Metin içeriği, Google üzerinde yapılan aramalarda sitenize ulaşılması için gerekli olan verinin sağlanmasında kullanılır. Sitenizde yeterli ve Google’ın tanımlayabileceğimiz nitelikte yazılı içerik yoksa, sitenizin arama sonuçlarında görüntülenmesi mümkün olmayacaktır. Bu veri içeriğinin çok iyi biçimlendirilmiş ve arama motoru optimizasyonu kurallarına uygun şekilde siteye yüklenmiş olması gerekir.
- Aramalarda üst sırada çıkma etkisi
Metin içerikleri, Google’ın sıralama kriterleri üzerinde büyük etkiye sahiptir. Google’ın faydalı Metin algoritması ve spam kurallarına uygun şekilde geliştirilen Metin içeriklerine sahip siteler, yapılacak aramalarda üst sıralarda çıkar. Bunu sağlamak için elbette arama motoru optimizasyonu uygulamalarının diğerlerinin de eksiksiz şekilde yapılmış olması gerekir.
Metnin fayda ve bilgi verme özelliklerinin önünde, dil ve anlatım kurallarına uygun, imla hatası barındırmayan ve okunabilirlik kurallarına uygun standartlarda olması zorunludur. Google bu kurallara uymayan metinleri zaten faydalı olarak saymayacaktır. Ayrıca bu tip içeriklerle donatılmış web siteleri kullanıcılarına güven vermez. Sağlık gibi hayati sonuçları olabilecek bir sektörde bu tip küçük hatalar kullanıcılar bakımından reddedilme sonucunu getirir.
- Metin içeriğinin pazarlama etkisi
Pazarlama bir illüzyon çalışması değildir. İyi olanı en geniş kitleye ulaştırmak pazarlamanın temel prensibidir. Bu kapsamda Metin içeriklerinin sunduğunuz hizmetleri yeterli ve doğru olarak anlatması gerekir. Bu kullanıcı nezdinde değerinizi ortaya koyacak ve size güven duyulmasını sağlayacaktır.
Arama motorları da bu tip içerikleri web sitelerinde ve diğer dijital medya mecralarında bulunduran sağlık kuruluşlarına öncelik verir.
Sağlık pazarlamasında kullanılan metinlerin, kullanıcıya yeterli bilgiyi vermesi de son derece önemlidir. Zira kullanıcı çoğu zaman hastalıklar ve tedavileri hakkında bilgi almak için bu aramaları yaparlar. Bu aramayı yaparken eğer yeterli bilgiye erişirse, muhtemelen yayını yapan doktor veya sağlık kuruluşundan hizmet almayı tercih ederler. Bu da metnin kullanıcı dostu olması ve kullanıcıyı doyurması bakımından büyük önem arz eder.
Google tarafından yayınlanan, faydalı Metin algoritması; site sahiplerine tam olarak bu yönde içerik geliştirme zorunluluğu getirmiştir. Yani Google bize, kendinizi en iyi şekilde ve eksiksiz anlatın diyor.
Ama bunu yaparken kurallarımız olduğunu unutmayalım.
Sağlık pazarlamasında reklam yasaklarına dikkat
Sağlık sektörü, eğitim ve hukukla birlikte reklam yasağına tabi sektörlerdendir. Bu sektörde tüm bileşenlerin aynı niteliklerde hizmet verdiği kabul edilir dolayısıyla rekabete dayalı reklam yapmak kesinlikle yasaktır.
Bu kapsamda her türlü yönlendirme, üstünlük ifadesi, fiyat belirteci ve benzeri unsurun kullanılması yasaktır. Örneğin bir hastane kampanya düzenleyemez. Benzeri şekilde doktorlar kredi kartına taksitle sağlık hizmeti verdiklerini açıklayamazlar. Hatta, kliniklerinde bulunan donanımların “en iyi teknoloji” olduğunu ifade etmeleri dahi kurallara aykırıdır.
Peki sağlık pazarlamasında kurallara uygun biçimde içerik nasıl hazırlanır?
Kanunen uygun tıbbi içerik üretimi süreci
Tıbbi metinler, hangi standartlarda olurlarsa olsunlar yalnızca bilgi verme özelliği taşımalıdır.
Tıbbi metinler, uzmanlık alanına dahil olmayan internet sitelerinde yayınlanamaz. Örneğin doktor olmayan bir kişinin açacağı internet sitesinde tıbbi içerik yayınlanması yasaktır.
Tıbbi metinler uzmanları tarafından denetlenip onaylandıktan sonra yayınlanır. Ve yayınlanan içeriğin sorumluluğu site sahibine aittir. (Hastane veya hekim)
Tıbbi metinlerde kaynak olarak yalnızca kabul edilmiş evrensel veriler kullanılabilir. Bilimsel yayınlar, üniversiteler ve bakanlığın yayınları gibi kaynakların dışında kaynak kullanılamaz.
Sağlıkla ilgili metinlerde, Sağlık Bakanlığı tarafından protokollere dahil edilmemiş hiçbir iddiada bulunulamaz. İddiaların mesnetsiz olmaması ve bilimsel olarak teyit edilebilmesi gerekir.
Sağlık pazarlamasında kullanılan web sitelerinde, işlemleri veya kuruluşu işaret ederek, “en iyi” “en yeni” “en etkili” gibi ifadeler kullanılamaz.
Sağlık sitelerinde, “biz yaparız”, “bize ulaşın” gibi ifadelerin kullanılması da kurallara uygun değildir.
Doktorların veya hastanelerin sitelerinde, fiyat bilgisi verilemez.
Hastanelerin veya doktorların web sitelerinde, hangi hastalıkları tedavi ettikleri açıklanabilir. Bu kapsamda uzmanı oldukları alandaki hastalık yarın seyri tedavisi ve sonrasındaki süreçte nelerle karşılaşabilecekleri gibi bilgileri hastalara verebilmeleri mümkündür.
Bu içerikler yukarıda bahsettiğimiz kurallara uygun biçimde ve faydalı Metin algoritmasına uyacak şekilde geliştirilir.
Sağlık pazarlamasında faydalı metin nasıl oluşturulur?
Sağlık pazarlamasında faydalı Metin oluşturmak diğer pek çok sektörden daha zordur. Zira çok miktarda teknik terim bulunan ve bazı detaylarının anlatılması için bu terimlerin kullanılması gereken bir metni üretirken, onu okuyacak olanların konunun uzmanı olmadığını dikkate alarak çalışmak gerekir.
Okuyucu, bir potansiyel hasta olmakla birlikte konuya hekim kadar hakim değildir. Tıbbi Metin kurallarına uymak maksadıyla bilimsel dille yazılan metinlerin, kullanıcıya nüfuz etmesi zor olabilir. Bu nedenle içeriklerin, konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından da anlaşılabilir hale getirilmiş olması gereklidir. Bu da ciddi bir editoryal deneyim ve yetenek gerektirir ancak imkânsız değildir.
Sağlık turizminde faydalı Metin oluştururken öncelikle konunun detaylı olarak irdelenmesi ve kullanıcıyı ilgilendiren kısımlarının tespit edilmesi gerekir. Elbette konuyu en detaylı biçimde anlatmak isteriz ancak kullanacağımız detaylar, kullanıcıyı ve anlamasını sağlayacak nitelikte olmalıdır. Bu nedenle örneğin terimleri kullanırken halk arasındaki isimlerini de metne eklemekte fayda vardır. Eğer var ise konunun daha iyi anlaşılması için görsel veya video içeriği de metne eklenebilir.
Tıbbi metinlerde pazarlama etkisinin artırılmasındaki en önemli faktör ise hekimin vereceği güvendir. Metinler içerisinde doktorun deneyimlerinden bahsetmesi, hastanın tercih etme durumunu etkiler. Unvanları ne olursa olsun doktorların hasta ile olan direk iletişimleri son derece önemlidir. Tıpkı bu metinde bizim size yaptığımız gibi, doktorların da hastalarına konu hakkında geniş bilgiler vermesi son derece faydalıdır. Bu sayede hasta, hekimin bilgi ve deneyim seviyesini daha iyi kavrayacak ve ona güvenecektir.
Güncelleme sıklığı önemlidir!
Doktorların web sitelerinde, günlük deneyimlerine yer vermelerinde herhangi bir mahsur yoktur. Bu durum kanuni olarak da yasak değildir. Potansiyel hastaları ile sürekli Metin içeriği üzerinden alışverişte bulunan hekimler, onlarla daha yakın bir bağ kurar. Ayrıca sürekli güncellenen ve yeni içerikler girilen web siteleri, diğerlerine göre daha güvenilir bulunur.
Bizim deneyimlerimize göre, ciddi Metin içeriğiyle doldurulmuş sitelerin diğerlerinden daha çok güven telkin ettiği elde edilmiş bir veridir. Güncelleme sıklığı aynı zamanda arama motorlarının siteyi öne çıkarmasını da sağlar.
2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.