Description Nedir, Description Nasıl olmalıdır?

Description Nedir Description Nasil Olmalidir

Description, Türkçe karşılığı ile açıklama; ait olduğu sayfanın ne ile ilgili olduğunu arama motoruna bildiren ve eşleşmelerde ne şekilde görünmesi gerektiğini anlattığımız meta verisidir. Her ne kadar günümüzde bu veriyi doldurmadığımızda da arama motoru indekslenmesi söz konusu olsa da bunun önemli bir SEO faktörü olduğu kabul edilir.

Meta description, arama sonuçlarında kullanıcıya site linkinin hemen altında gösterilir. Bu sayede kullanıcı, sitenin veya o sayfanın ne ile ilgili olduğunu anlayabilir. Arama sonucu gösterimi (SERP) verileri, tıklama oranını ciddi şekilde etkilediğinden, bu verinin çok özenli girilmesi gerekir.

Description Nasıl Olmalıdır?

Meta verileri, kaynak kodlar içerisinde sunulur. Description verisi de kullanıcıya sitenin sunumu yapılırken görüntülenmez. Sitenin html kodları içerisinde <meta Description> kodu ile bir tekst biçiminde sunulur. Bu veri, sayfanın ne ile ilgi olduğunu net olarak anlatmalı ve kullanıcıyı doğru yönlendirmelidir.

Sitenin türüne göre, burada ürün veya hizmetlerle ilgili temel bilgiler, satın almaya yönlendirme veya ilgi çekici mesajlar verilebilir. Buradaki temel gereksinim; verinin sayfa içeriği ve hedeflenen anahtar kelime ile ilişki durumudur.

Description Uzunluğu Ne Kadar Olmalıdır?

Sayfa açıklama meta verisi, kimi kaynaklara göre; 120, kimilerine göre 200 karakter olabilir. Ancak Google’ın SERP içerisinde 160 karaktere izin veriyor olması sebebiyle biz de bu uzunluğun 160 karakter olması gerektiğini kabul ediyoruz.

Bu verinin belirlenen sınırdan uzun olması sorun değildir. Ancak çok kısa veya sadece anahtar kelime öbeğini içeren description girdileri, spam olarak kabul edilebilir.

Description Neleri İçerir?

Meta verileri, kısa verilerdir. Dolayısıyla bu kısımlarda çok uzun veri girişleri yapılamaz. Description da 160 karakter kullanarak meramımızı en iyi şekilde anlatmamız gereken veri alanıdır.

Description metninde; metin anahtar kelimesi (öbeği) bulunmalıdır. Mümkünse bu öbek veya kelimenin eş anlamlıları da içerikte yer almalıdır. Ancak bunu yaparken anlamsız içerikler üretmemeye dikkat etmek gerekir. Zira hem Google hem de kullanıcı bundan pek hoşlanmaz. Sırf anahtarları kullanmak için anlamsız bir metin üretirseniz, metniniz hiçbir zaman indeks veya sıralama almayacaktır.

Description Nasıl Yazılır?

Meta verilerinin yazımı süreci, kimi site sahipleri tarafından ciddiye alınmaz ve diğer sitelerin marjinal yükselişleri bu site sahipleri tarafından, kedinin ciğere baktığı gibi izlenir. Esasında sorun da çözüm de karşımızdadır.

Burada bir yanlış anlaşılmanın önüne geçmek için şu uyarıyı yapalım. Sitenizi iyileştirecek tek unsur, description değildir. Eğer gövde içeriğiniz yeterli değilse, zaten yeterli bir meta verisi oluşturmanız da mümkün olmayacağından, anlamı olmayacaktır. Yani sitenizi en iyi şekilde yapılandırıp, içeriği donattıktan sonra, içeriğinizle ilgili açıklama verisini kolaylıkla oluşturabilirsiniz. Kısaca, iyi metin ürettiyseniz; içeriğiniz size meta verisi üretme kolaylığı da sağlar. İyi metin üretmemizi destekleyecek biçimde Description yazmamız nasıl mümkün olacak? İyi sayfa yapılandırmasının unsurları nelerdir? İnceleyelim.

Arama sonuçları

Description verisi, arama sonuçlarında görüntüleneceğinden buradaki bilginin yeterli ve doğru olması gerekir. Kullanıcı sitenize gitmeden önce bu veriyi hızlı biçimde okur. Google, bu verinin okunabilir olması için karakter sayısını kısıtladı. Bu sayede kullanıcıya ne ile karşılaşacağını daha önceden bilme imkanı sunuldu. Tabii içerik hazırlayıcı da bunu sağlayacak yeterliliğe sahip olma zorunluluğu getirilmiş oldu.

Sayfa açıklaması meta verisi, sitenizin içeriğini olabildiğince net anlatmalıdır. Evet, bu alan çok kısıtlıdır ve bu kadar dar alanda koca sayfanın ne anlattığını anlatmak bir hayli zordur. Yetenek ve deneyim de zaten bu noktada karşımıza çıkar. İyi yazar, derdini en kısa metinle, en doğru şekilde anlatabilen yazardır…

Anahtar kelime kullanımı

Sayfanızı hedeflediğiniz anahtar kelime Description alanında bulunmalıdır. Burada yapılan yaygın hata, sayfada kullanılmak istenen anahtarların tamamının bu veriye eklenmeye çalışılmasıdır. Bu mümkün değildir. Teknik olarak sayfanın bir tane “ana anahtar kelimesi” olur. Bu kelime veya öbek, onunla bağlantılı 5 anahtarı daha beraberinde getirir. Bunların ilgileri ve eş anlamlıları ile birlikte ciddi sayıda anahtar o sayfaya hedeflenmiş olacaktır ki, bunların hepsini meta açıklaması kısmında kullanamayız.

Ancak meta açıklamasında ana anahtarın gösterilmesi son derece önemlidir. Ayrıca bu anahtarın site URL’si ve yüksek düzey başlıklarda (H1, H2 gibi) kullanılmış olması gerekir. Bu sayede meta açıklaması ile site içeriği eşleşmiş olacak, arama motoru siteyi tararken bu ana anahtar ile başlayıp ilgi düzeyine göre diğer anahtarları da sıralamaya alacaktır.

İlgi

Anahtar kelime kullanımı bağlığındaki ifadelerimiz aslında tam olarak ilgi durumunu anlatır. Description verisinin site içeriği ile birebir ilgili olması gerekir. Google, siz bu veriyi sunduğunuz için kullanmak zorunda değildir. Eğer site içeriğiniz ve teknik sayfa yapılandırmanız ile meta açıklaması arasında uyumsuzluk var ise bu veri göz ardı edilebilir. Hatta kimi durumlarda sistem bunu bir manipülasyon çabası olarak görüp sitenizi indeks dışına iter. Bu nedenle bu içerik geliştirilirken diğerleri ile birlikte bu teknik unsura çok dikkat edilmelidir.

Tıklamaya ikna etme özelliği

SERP verisi (arama sonuç gösterimi) ile tıklama oranı arasında marjinal bir korelasyon vardır. Kullanıcı, arama sonuçlarında gördüğü açıklama metni ile satın alma kararının büyük kısmını dahi verebilir. Bunun için burada, pazarlama niteliği yüksek ancak aşırı reklam aroması olmayan bir içerik tarzı tercih edilmelidir. Hangi sektörde yayın yapıyor olursa olsun, bir reklam metni gibi hazırlanan Description içeriklerinin tıklanma oranı yüksek değildir. Kullanıcı burada, kendinden emin ve ne anlattığını bilen bir duruş görmek ister.

Haklısınız. Diğer detayları da dahil edince, “Description nasıl yazılır?” sorusunun cevabı, biraz bilimsel bir çalışma haline geldi ama maalesef, kolay iş yok. Eğer Google’ın sizi bedavadan ilk sıralara taşımasını istiyorsanız, kullanıcılarınızı memnun etmekle mükellefsiniz.

Description Olmazsa Ne Olur?

Bir sitenin meta açıklama verisinin olmaması, onun sıralama almayacağı anlamına gelmez. Arama motorları, sayfaları tarayıp kendinden en uygun bulduğu kısmı SERP alanında gösterir. Ancak bu durumda, sitenizin odaklanan anahtarlarını sisteme göstermiş olmazsınız. Yani anahtar kelime yapılandırması noktasında bir zafiyet ortaya çıkar. Farkında olmadan metin içerisinde daha etkin kullandığınız anahtarlarla arama motoru tarafından seçilen Description eşleşip sizin hiç aklınızda olmayan bir kelime veya kelime odağında yönelen bir sayfa ortaya çıkabilir.

Description verisini uygun şekilde girmek, sitenizin kontrolünü elinizde tutmanıza yardımcı olur. Arama motorlarının inisiyatifine bırakmak her zaman doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlamaz. Zaten Google da tam olarak böyle söyler. “Bize ne yapmak istediğinizi, ‘doğru’ biçimde anlatın.”

Her Sitede Description Alanı Var mıdır?

Olmalıdır. CMS (WordPress vb.) yazılımlarında bu alan var olmakla birlikte, SEO yapılandırma eklentileri sayesinde buradaki verinin iyileştirilmesi de oldukça kolaydır. Statik web sitelerinde ise bu verinin elle girilmesi gerekebilir. Her ne kadar artık html ile kodlanan az sayıda site olsa da bu veri alanın varlığını kontrol etmek ve gerekiyorsa, bu meta etiketini sayfa kaynak koduna eklemek gerekir. Yönetici veya editör arayüzü bulunan sitelerin hemen hepsinde bu alana ulaşabiliriz. Eğer sitenizde bu girişi yapacağınız alan yoksa, yazılımcınızdan istemenizi veya site yazılımınızı acilen modern bir yazılımla değiştirmenizi öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir