Sitem bir türlü websitesi sıralamam yükselmiyor ne yapacağım?

Sitem Bir Turlu Websitesi Siralamam Yukselmiyor Ne Yapacagim Sitem bir türlü websitesi sıralamam yükselmiyor ne yapacağım?

İnternet siteniz, bugünlerde başka türlü müşteri bulamamanız nedeniyle, sizin için çok önemli değil mi? Google’da yapılan aramalarda görüntülenmezseniz pek de bir işlevi olmadığı aşikar. Geri sıralarda görüntülenmek de pek işe yaramadığına göre; size üst sıralar gerekli.

Fakat bir sorun var…

Ne yaparsanız yapın siteniz yükselmiyor. Rakipleriniz arama sonuçlarında ilk sıralarda yer alırken, siz neredeyse yoksunuz veya ulaşmak istediğiniz yere bir türlü gelemiyorsunuz.

Bu yaygın sorunun başlıca sebebini hemen söyleyelim;

Ezbere ve kulaktan dolma SEO yapmaya çalışmak.

Lütfen iyi bir yere not edin:

“Hiçbir kaynak, SEO sırlarının bütününü size bedavaya vermez.”

Buna biz de dahiliz. Zaten vermek istesek de yapamayız. Sadece kontrol listesi 200 satır kadar tutan bu işlemleri keşke kolayca anlatabiliyor olsak. Ama esas sorun, sizin size bilgi verdiğini sandığınız kaynaklara itibar etmeniz.

Her şeyden önce, işin maddi boyutundan bahsettik. Bunun yanında, o kaynakların işi gerçekten bildiğinden emin misiniz? Pekiyi kaynak güncel mi?

Güncel Algoritmaları Biliyor musunuz?

Bilgi aldığınız kaynak, birkaç aydan eskiyse verdiği bilginin neredeyse hiçbir anlamı yoktur. Google, nerdeyse her ay çeşitli büyüklüklerde algoritma güncellemeleri yapar. Buna bağlı olarak dünün SEO kuralları, bugün bütünüyle değişmiş olabilir. Pekiyi bu siteler ne kadar güncel?

SEO Bilmek Meselesi

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), pazarlama, bilgi teknolojileri ve iletişim teknolojilerinin bir araya geldiği, oldukça kapsamlı bir sistematiktir. Bunu bilmek veya bu iddiada bulunmak, ciddi mesleklerin uzmanı olduğunu iddia etmek kadar büyük bir tavırdır.

Öncelikle, pazarlama bilmeden SEO yapamazsınız. Yazılım teknolojilerine hakim olmadan SEO yapamazsınız. İletişim teknolojileri ise zaten olmazsa olmaz. Pekiyi siz bunların ne kadarına hakimsiniz veya iş verdiğiniz kişi veya firma bu konuda hangi uzmanlık seviyesinde?

SEO uzmanlığı, henüz akademik bir unvan değil. Çeşitli kurslarla bu sıfat elde edilebiliyor ama bu kurslara gitmeyenler de bu iddiada bulunabilir. Siz işi kime verdiniz?

Siteniz Sıralaması Neden Yükselmiyor?

Sitenizin neden yükselmediği sorusunu irdelerken, yaptıklarınız ve yapmadıklarınızı kontrol etmek gerekir.

  • Sitenizi kullanıcı dostu olarak inşa ettiniz mi?
  • Site hızınız olması gereken seviyede mi?
  • Siteniz mobil uyumlu mu?
  • Sitenizin içeriği SEO uyumlu ve doyurucu mu?
  • Sitenize giren kullanıcı metninizi gerçekten okuyor ve tatmin oluyor mu?
  • Site içerikleriniz paylaşılıyor mu?
  • Sitenizdeki görsel içerikleri ALT kodlarını ve diğer tanımlama verilerini kusursuz girdiniz mi?
  • Sitenizde iç bağlantıları ve mimari yapıyı düzgün oluşturdunuz mu?
  • Sitenizin taranabilir olduğundan emin misiniz?
  • Markanız, sitenizin dışında yeterince bilinirlik sahibi mi?
  • Kullanıcılar, sizin hakkınızda yorumlar yapıp sizi puanlıyor mu?

Diyelim buradaki faktörlerin ağırlıklı çoğunluğunu yerine getirdiniz. Olmazsa olmaz teknik SEO kriterlerinde hiçbir eksik olmamak koşuluyla, özellikle site dışındaki etkinlikler, en azından bir süre görmezden gelinebilir fakat buna rağmen yükseliş söz konusu değil. O halde yaptıklarımızı irdeleyelim.

  • Sitenize link satın aldınız mı?
  • Sizinle ilgisi olmayan kaynaklar, satın almamış olsanız dahi size bağlantı veriyor mu?
  • Trafik satın aldınız mı?
  • Sosyal imleme ve paylaşım satın aldınız mı?
  • Sitenizde anahtar kelime manipülasyonu hileleri yaptınız mı?
  • Sitenizde gizli kodlar, metinler ve yönlendirmeler bulunuyor mu?
  • Yayınladığınız metinler kopya mı?
  • Yayınladığınız metinler, yapay zeka ile üretilmiş metinler mi?
  • Sahte siteler açıp, buralardan kendinize bağlantı vermek gibi hileler yapıyor musunuz?

Şimdi anladınız değil mi, neden yükselmediğinizi? Çok basit bir listeyi inceleyerek neyi doğru, neyi yanlış yaptığımızı görebiliriz. Şimdi gelelim yükselmeyen site için yapabileceklerimize.

Websitesi Sıralamam Yükselmiyor Neler Yapabilirim ?

Teknik SEO İşlemlerini Tamamlayın

Sitenizin yükselişinde en temel etken, yapılandırmanın eksik olması olacaktır. Veri yolları, etiketler, kategoriler ve hatta başlık yapısı gibi özelliklerin iyileştirilmesinin yanında, sağlıklı çalışan sunucu ve sürekli erişilebilen hızlı bir site, olmazsa olmazlarımızdır.

Bu işlemin ardından, sitemizin SEO yapılandırmasını yapacağız.

Sitenizi Kaydedin, Duyurun ve İzleyin

Sitenizi, arama motorlarının web yöneticisi araçlarına mutlaka kaydedin. Web yönetici araçları, yapısal sorunları ve arama motoru görünümünüz hakkında size bilgi verecektir. Ayrıca analitik verilere ulaşmak için izleme kodlarını da sitenize ekleyin.

İkinci etapta, sitenizin haritalar ve firma indeksleri gibi kaynaklara eklenmesini sağlayın. Özellikle Google My Business önemli bir kaynaktır.

Sitenize Gelen Bağlantıları Kontrol Edin

Sitenize gelen bağlantıları, Google Web Yöneticisi araçları ve Ahrefs gibi araçları kullanarak görebilirsiniz. Bu son derece kritik işlem, muhtemelen yükselmenizi engelleyen en etkili faktörleri bulmanızı sağlar.

Sitenize gelen bağlantıların, niteliksiz ve sizinle ilgili olmayanlarını mutlaka reddedin. Bu işlemi Google web yöneticisi araçlarından yapabilirsiniz. Gelen bağlantıyı kaynakta yok etmek mümkünse bu daha etkili olacaktır.

Sitenizin yazılımını kontrol edin

Site yazılımınız, güncelliğini yitirmiş ve güvenlik açıkları bulunan bir yapı ise derhal değiştirilmesi gerekir. Bunun yanında kimi yazılımlar içerisinde zararlı bileşenler bulundurur ve bu durumda Google bu siteleri indeksine almaz. Detaylı bir tarama ve gerekiyorsa düzeltme veya değişiklik faydalı olacaktır.

Kopya ve Manipülasyon İçeren Metinleri Yok Edin!

Başka sitelerden kopyaladığınız metinlerdeki kelimeleri değiştirseniz dahi bu metinler kopyadır. Kopya analiz yazılımlarına güvenmeyin. Buradaki veri, garantili değildir. Deep Search durumunda, spin yapılmış yani kelimeleri değiştirilmiş metinler kolaylıkla tespit edilebilir ve Google bu imkana sahiptir.

Anahtar kelime manipülasyonu ise zaten artık genel geçer bir ceza sebebidir. Metinlerinizi sadece anahtar kelimeleri göstermesi için üretemezsiniz. Kullanıcı deneyimini iyileştirmeyen ve bilgi vermeyen içerikler, sıralama almaz.

Yapay Zekâ İçeriğinden Kurtulun

Hayatımıza yeni giren ve site sahiplerinin bayıldığı bir diğer uygulama ise yapay zekâ ile metin üretme stratejisidir. Birkaç kelimelik sorular sorarak, dev metinler elde etmek ve bu metinleri kopya kontrolüne soktuğumuzda sıfır kopya sonucunu görmek ne kadar mükemmel değil mi?

Değil…

Google, yapay zekayı yasaklamaz. Ancak bu, yapay zeka ile Google’ı kandırabilirsiniz demek değildir. Google, otomasyonu yasaklar. Yapay Zeka ile yazılan metinler, otomasyondur. Bu konuda çok fazla tartışmaya gerek yok. Açık kaynaklarda birçok veriye ulaşabilirsiniz ve ortak fikir; kelimelerin değiştirilmesi halinde metnin organik sayılacağı olabilir. Buna itibar etmeyin ve metinlerinizi kendiniz yazın. Google’ın bunu tespit edemeyeceği fikri, en yanlış fikirdir.

Google’ı Kandıramazsınız!

Pek çok kendine SEO uzmanı diyen kişi ve kuruluş, çalışma sistematiklerini Google’ı yanıltmak ve kuralların etrafından dolaşmak üzere kurur. Aslında çok daha çetrefilli ve sonuçları ağır hüsranlar olan bu uygulamalar yerine, kurallara uygun işlemler yapılmış olsa, kolaylıkla organik yükselme mümkün olur ama maalesef “uyanıklık” yaygın bir hareket planı…

Google, sadece hileleri tespit etmek için onbinlerce kişi çalıştırır. Bununla birlikte, dünyanın en büyük sunucu altyapısı ile dünyanın en gelişmiş yapay zeka birimini kullanarak manipülasyon ve hileleri araştırır.

Bizler, hangi büyüklükte olursak olalım; Google ile boy ölçüşmeyi rüyamızda dahi göremeyiz. Eninde sonunda yakalanacak olduğumuz gerçeğini kabullenmeli ve buna uygun hareket planı oluşturmalıyız.

Yönergeleri neyi emrediyor ise onu yapıp, bunu yapmaya muktedir bir SEO ajansı ile çalışmamız, sonuca ulaşmamız için yeterli olacaktır. Bu arada, geçmişte ağır Google cezaları aldıysanız, bu domain ile vedalaşmak gerekebileceğini de belirtmek gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir