Arama motoru optimizasyonu (SEO), web sitelerinin kullanıcıların Google ve benzeri arama motorlarında yaptığı aramalarda sizin sitenizin üst sıralarda yer almasını sağlayacak uygulamaları ifade eder. Sağlık turizmi için SEO başlığı, arama motoru optimizasyonu uygulamalarının doğası gereği, diğer tüm sektörlerden farklıdır. Aslında bu uygulamalar sektörel olarak ciddi farklılıklar arz edebilir. Zira yanlış bilinenin aksine, arama motoru optimizasyonu sadece belli başlı teknik veriler üzerine kurulu değildir.
SEO yapabilmek için, ne iş yaptığınızı çok iyi biliyor ve pazarı tanıyor olmanız gerekir. Zira yapacağınız işlemler, her ne kadar anahtar kelime aramalarında sıralama almanız temel faktörü üzerine kurulu olsa da sunacağınız verilerin hedef kitlenizi tatmin ediyor olması gerekir.
Google ve diğer tüm arama motoru sağlayıcıları, site yöneticilerinin sunduğu verileri kantitatif değerlendirmenin ötesinde, sağladıkları fayda ile değerlendirirler. Sektörü tanımayan ve kullanıcıların ihtiyaçlarının ne olduğunu bilmeyen SEO uygulayıcılar, hangi faydayı kime nasıl sağlayacaklarını bilemezler. Bu bakımdan yapacakları uygulamalar sınırlı kalacak ve beklenen hedeflere ulaşamayacaktır.
Sağlık Turizmi İçin SEO Neden Önemlidir?
Sağlık turizmi, fiziksel olarak pazarlamasının yapılması neredeyse imkansız bir çalışma alanıdır. Yabancı ülkelerde bulunan hastaların bulunup, tedavi için çalıma yapılan ülkelere götürülmesi için gerekli pazarlama sürecini, geleneksel pazarlama araçları ile yapmak, bu çalışmaların sağlayacağı karlılığın çok üzerinde maliyetleri gerektirir. Dijital medya ise bugün sağlık turizminin varlık sebebi konumundadır. İnternet öncesinde, bir hastanın Türkiye’deki bir sağlık kuruluşundan haberdar olması bile beklenmezken, bugün yapacakları aramalarla dünyanın herhangi bir yerindeki sağlık kuruluşuna ulaşmaları mümkündür. Tabii bunun mümkün olabilmesi için, ilgili sağlık kuruluşunun arama sonuçlarında listeleniyor ve olabildiğince üst sıralarda yer alıyor olması gerekir. Aksi takdirde bulunabilir olmayacağından, sağlık turizmi yapabilmesi de imkansız veya acentelerin sağlayacağı trafiğe bağlı olacaktır.
Arama sonuçlarında var olmak ve üst sıralarda yer almak ise arama motoru optimizasyonu, yani SEO ile mümkün olabilir. Bir sitenin arama sonuçlarında; belirlenen anahtar kelimelerde ve belirlenen konumda üst sıralarda görüntülenmesi, SEO ile mümkündür. Sağlık turizmi SEO, diğer sektörlere göre farklı ve kapsamlı çalışmaları içeren özel bir alandır. Bilgili ve deneyimli uzmanlar, herhangi bir doktor veya hastane için bu işlemleri nitelikli şekilde gerçekleştirip başarılı sonuçların elde edilmesine yardımcı olabilirler.
Sağlık turizmi pazarlaması ve SEO
Sağlık turizmi pazarlamasında arama motoru optimizasyonu, birincil uygulama konumundadır. Günümüzde dünyanın her yerinde hemen herkes, ihtiyaçlarını arama motorları sorgulaması yaparak karşılamaya çalışır. Hepimiz hasta olduğumuzda bununla ilgili tedavileri Google üzerinde aramışızdır. Diğer tüm ihtiyaç sahipleri de bizim gibi, hastalıklar, tedaviler, hastaneler ve doktorlarla ilgili arama motoru araması yaparlar.
Sahip olduğunuz internet sitesi, sunduğunuz hizmetleri ifade eden anahtar kelime aramalarında görüntülenmiyor veya üst sıralarda yer almıyorsa, hastaların sizi bulması mümkün değildir. Bu nedenle, nitelikli web siteleri inşa etmeli ve bu sitelerin arama motorlarında yapılan aramalarda üst sıralarda yer almalarını sağlamalısınız.
Bu işlemlerde birinci adım sitenin inşasıdır.
Web sitesinin oluşturulması
Sağlık turizmi SEO uygulamalarında, web sitesi inşa ederken öncelikle hedefinizin büyüklüğünü belirlemeniz faydalıdır. Zira web sitelerinin kapasiteleri, kullanılacak barındırma altyapısı ve yazılım özellikleri ile doğru orantılı olarak değişir. Çok geniş kitlelere hitap edecek ve çok büyük grafikler elde edecek siteler kurmayı düşünüyorsanız buna uygun yapılanmayı tercih etmelisiniz.
Sağlık turizmi acenteleri ve hastaneler için oluşturulacak web siteleri de birbirinden farklıdır. Doktorlar, klinikler ve hastaneler; doğrudan hizmet sunumu ile ilgili görsel tasarım özelliklerini sağlıyor olmalıdır.
Acenteler ise sağlık kuruluşu olmadıklarını ve farklı sağlık kuruluşlarını kendileri üzerinden seçmenin mümkün olduğunu gösteren bir tasarıma sahip olmalıdır.
Tüm bunların yanında site kime ait olursa olsun, kullanılabilirlik ve erişilebilirlik özellikleri bakımından Google tarafından tanımlanan asgari standartların üzerinde olmalıdır.
Kullanıcılar, yavaş yüklenen karmaşık ve aradıklarını kolay bulamadıkları sitelerde etkinlikte bulunmaz. Bu siteler çoğu zaman hızlıca terk edilir ve uzun vadede seo değeri elde etmeleri mümkün değildir.
Sağlık Turizmi Teknik SEO
Teknik SEO, arama motorlarının web sitelerinde görmek istediği temel referansların sağlandığı arama motoru optimizasyonu uygulamalarıdır. Web Core Vitals olarak tanımlanan, web sitesinin laboratuvar verileri; arama motoru optimizasyonu süreçlerinin bu aşamasında uygun hale getirilir.
Doğru veri yollarının oluşturulması, sitenin sorunsuz açılması ve yüklenmesi, meta verilerinin uygun olması gibi birçok parametreyi kapsayan bu işlemler; diğer tüm web sitelerinde olduğu şekliyle sağlık turizmi uygulamalarında da devam eder.
Ancak teknik SEO, işlemlerin sadece ilk adımıdır. Esas arama motoru optimizasyonu, sağlam çalışan bu altyapı üzerine kurulacak nitelikli pazarlama işlemleri olarak tanımlanır.
Pazarlama ve SEO ilişkisi
Google SEO sistematiğini tanımlarken, sitelerin yönergelere uygun şekilde yayın yapması ifadelerini kullanır. Pek çok arama motoru optimizasyonu uzmanı, yönergede dendiğinde sadece teknik kriterleri dikkate alacağını zanneder. Oysa Google’ın arama yönergeleri olarak tanımladığı temel unsurlar; kullanıcı deneyimi ve kullanıcı tatmini ilkeleridir.
Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi, teknik ise o kriterlerine bağlı gibi görünse de aslında deneyim teknik olmayan içerik bileşenleri ile de ilgilidir.
Örneğin bir web sitesinin kategori piramidinin oluşturulması, inşaatı yapan uzmanların konuya ne kadar hakim olduğuyla ilgilidir. Kullanıcı hatalı oluşturulmuş kategori piramidinde kaybolabilir ve aradıklarını bulamayabilir. Bununla birlikte kategorilerine başlıklarının oluşturulması Google’a veri yolu sunmak konusunda da hayati öneme sahiptir.
Kullanıcının, tam olarak aradığı veriye ulaşmasını sağlamak için sektörü ve kullanıcı alışkanlıklarını biliyor olmak gerekir. Bu da pazarlamanın en önemli aşamalarından bir tanesidir.
Kullanıcı tatmini ise, 2015 ve sonrasında Google’ın arama motoru parametrelerini dayandırdığı yegane unsurdur. Faydalı içerik algoritması ile birlikte, okuyucunun siteden ne kadar faydalandığına bağlı olarak sıralama yapan Google, üretken yapay zeka sonrası ortaya çıkan spam ortamını yok etmek için kullandığı yeni algoritmalarla bunu çok daha güçlü hale getirmiştir.
Bugün, gerçek anlamda pazarlama yapmayan hiçbir web sitesi, bunu yapan rakiplerinin karşısında ayakta kalamaz. Google çok daha gelişmiş bir denetim alt yapısına sahip olduğundan, hile veya manipülasyon kullanarak pazarlama yapma zorluğuna katlanmadan sonuca ulaşmak söz konusu değildir. Google, iyi olan veya iyi olmaya çalışan gerçek anlamda samimi web sitelerini öne çıkarmak üzere, gelişmiş bir altyapıya artık sahiptir.
Sağlık turizmi süreci
Sağlık turizmi için SEO yaparken, her zaman olduğu gibi öncelikle hedef kitlemizi ve hedeflerimizi belirlememiz gerekir. Ne kadar trafiğe erişmek istiyoruz ve hangi sağlık hizmetlerini kimlere ulaştırmak istiyoruz gibi sorulara öncelikle cevap verip bu noktada pazar analizleri yapmalıyız.
Açıkça ifade etmek gerekirse, pazarı tanımayan kimseler dünyanın en iyi arama motoru optimizasyonu uygulayıcıları olsalar dahi faydalı sonuçlara ulaşma noktasında sorunlar yaşarlar. Zira sağlık sektörü kendine has özelliklere sahiptir, yazacağınız içeriklerde ve kullanacağınız görsellerde yapacağınız hatalar kanuni yaptırımlarla karşı karşıya kalmanıza dahi sebep olabilir. Bu nedenle sağlık turizmi için arama motoru optimizasyonu yapılırken, kısıtlı imkanların kullanıldığını söylemek doğrudur. Sağlık sektöründeki reklam yasakları, uluslararası seo veya yerel seo yapılması fark etmeksizin tüm arama motoru optimizasyonları üzerinde geçerlidir.
Elbette tüm pazarlama aksiyonlarında olduğu gibi, burada da hedef kitlenizi belirleyin başlığını kullanmamız gerekir. Ulaşmak istediğiniz hacimsel büyüklükle pazarımızın özelliklerini kıyaslayarak, hangi kapsamda işler yapmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Ancak şunu ifade etmek gerekir ki, hem bu analizler hem de bu analizlerin uygulamaya dönüştürülmesi kısmı, ciddi seviyede uzmanlık gerektirir. Bunun için de uzman kişilerin desteğini almanız önemlidir. Yalnız yine bir uyarıda bulunmak isteriz. Sağlık turizmi alanında uzman olmak ile genel olarak SEO uzmanı olmak aynı durum değildir.
“Ayinesi İştir Kişinin Lafa Bakılmaz”
Arama motoru optimizasyonu sektörü, hemen herkesin kendini uzman ilan edebildiği bir sektördür. Hatta bununla da kalmayıp, arama motoru optimizasyonu uygulamalarının doğasına aykırı sözler ve garantiler veren kişiler ve ekipler de söz konusudur. Hizmet alacağınız kimselerin, işletme büyüklükleri veya ticari geçmişleri elbette önemlidir. Ancak Sağlık turizmi uzmanlığı özel bir alan olduğundan, bu konuda deneyim aramanız daha doğru olacaktır. Daha önce bir traktör üreticisine arama motoru optimizasyonu yapmış çok büyük bir ajansın diş kliniğiniz için benzeri sonuçları ortaya çıkarması garanti edilemez.
Bunun dışında maalesef sektörümüzde kötü niyetli pek çok çalışan da bulunuyor. Özellikle site sahiplerine kısa yoldan yükselme vadi ile yanıltan bu kimseler, yıkıcı sonuçlara yol açabilen uygulamalar sunabiliyor.
Çok açık ifade etmek gerekir ki, arama motoru optimizasyonu veya pazarlama etkinlikleri; herhangi bir yazılım veya araç kullanılarak bedavaya getirilemez ve rakipler bu şekilde alt edilemez.
Google ve diğer tüm arama motorları, otomatikleştirme, spam ve benzeri hile ve manipülasyon yöntemlerini şiddetle yasaklar ve tespit etmeleri halinde sitelere ciddi cezalar verir. Bu durumda geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşmanız mümkündür.
Arama motoru optimizasyonu uzmanı seçerken özellikle sağlık turizmi noktasında, size verilen vaatlerin gerçekçi olup olmadığına dikkat edin ve mümkünse bu ajansların eski çalışmalarından örnekler isteyin. Çok daha önemlisi garantili SEO gibi bir kavramı asla kabul etmeyin. Dünyanın hiçbir yerinde arama motoru optimizasyonu işlemlerinin sonuçlarına garanti verilemez.

2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.