Youtube, dünyanın lider ve bugün en çok kullanılan; bir anlamda rakipsiz video paylaşım platformudur. Ücretsiz özellikleri ile yayıncılara önemli avantajlar sunan sistem, uygun koşullarda yayın yapan hesapları da öne çıkarır ve Youtube SEO gerekliliği bu noktada karşımıza çıkar. Youtube hesabı SEO ile iyileştirildiğinde, izlenme oranları ciddi şekilde artar ve hesap sahibi kişi ya da işletme çok geniş kitlelere erişebilir.

Youtube, Google ile aynı şirkete aittir. Yani teknoloji geliştirmeleri birlikte yapılır. Bununla birlikte Youtube verileri, Google’ı etkiler ve buradaki videolarınız Google arama sonuçlarında da listelenebilir. Bu çapraz etkileşim, sonuç olarak toplam SEO değerleriniz üzerinde önemli etkiye sahiptir. Hatta bugün web sitesi için SEO işlemlerinde, Youtube hesabının aktif olması önemli bir parametre olarak kabul edilir.

Ancak Youtube SEO çok iyi ve yeterli anlaşılan bir sistematik değildir. Her kafadan bir ses çıkıyor olması bir yana, bu seslerin büyük bir kısmı aynı çatlak sesi çıkarır. Konuyu gerçekten incelemekte fayda vardır.

Youtube SEO Nedir?

Youtube SEO Sonucu
Youtube SEO Sonucu

Youtube bir arama motoru değildir. Yani SEO tanımı aslında doğru olmayabilir. Fakat Google ile paralel çalışıyor olması, onu SEO etkinliklerinde adı geçer hale getirir. Öyle ki, yukarıda da belirttiğimiz gibi; aslında Youtube SEO, Google SEO’dur.

YouTube optimizasyonu ile ilgili armalar yaptığınızda, karşınıza öncelikle maddeler halinde, anahtar kelime analizi yapmak ve etiket bulmak gibi başlıklar gelir. Elbette bunlar önemli etkinliklerdir ancak en başta değinilmesi gereken hususa nedense pek az değinilir;

İlgi çekici içerikler sağlamak.

Eğer ilgi çekici bir videonuz yoksa, videonuz kötü hazırlanmışsa veya herhangi bir şekilde kullanıcı videonuzu izlemiyorsa, onun için SEO yapmakla uğraşmak çok da doğru değildir. Bu zaman kaybı maliyetine katlanmak yerine, kullanıcıyı etkileyecek bir video çekmeye koyulmak daha doğru olur.

Kötü Videoya SEO Yapılırsa Ne Olur?

Youtube SEO kurallarının tümünü, ilgi çekmeyen bir videoya uyguladığınızda, sistem öncelikle teknik kriterler yerine getirilmiş olduğu için videoyu öne çıkarmak ister. Ancak video belli sayıda kullanıcı tarafından hemen terk edildiğinde, bu uygulama durur ve videonuzun görüntülemeleri durma noktasına gelir. Sonuç olarak videonuz bu tarihten itibaren yayınlanıyor olsa da herhangi bir etkileşim almaz. Yani çabanız boşa gidecektir.

Youtube, özellikle işletmelerin yayınladığı videolar noktasında zorluk çekilen bir platformdur. Zira işletmeler zaten ticari içerikler yayınlar ve mükemmel çekiliyor olsalar da etkileşim genlikleri düşük olacaktır. Bu nedenle, hem video içeriğini güçlendirmek ve mümkünse gündeme dair konularla ticari faaliyetlerinizi birleştirmek hem de teknik kriterleri sağlamak, doğru adım olacaktır.

Youtube Sıralama Faktörleri

FaktörAçıklama
Başlık
Anlaşılır, ilgi çekici ve anahtar kelimeleri içeren başlıklar.
Açıklama
Detaylı, ilgi çekici ve anahtar kelimeleri içeren açıklamalar.
Etiketler
Videonun içeriğini tanımlayan ve anahtar kelimeleri içeren etiketler.
İzlenme Sayısı
Videonun ne kadar izlendiği, popülerlik açısından önemlidir.
İzlenme Süresi
İzleyicilerin videonuzu ne kadar süreyle izlediği, içeriğin kalitesini gösterir.
Tıklama Oranı (CTR)
Arama sonuçlarında veya önerilen videolarda görüntülendikten sonra ne kadar tıklandığı.
Video Süresi
Uzun videolar daha fazla izlenme süresine ve içerik derinliğine olanak tanır.
Kanal Abone Sayısı
Kanalın genel popülaritesini ve güvenilirliğini yansıtır.
Kullanıcı Etkileşimi
Yorumlar, beğeniler, beğenmeme sayıları ve paylaşımlar gibi izleyicilerle etkileşim ölçütleri.
Kategori
Videonun hangi kategoriye ait olduğu, doğru hedef kitleye ulaşmayı sağlar.
SEO Optimizasyonu
Başlık, açıklama, etiketler ve dosya adı gibi öğelerin arama motorlarına uygun olması.
Video Kalitesi
Yüksek çözünürlük, net ses ve düzenli kurgu, izleyicilerin memnuniyetini artırır.
Paylaşım Oranı
Videonun diğer platformlarda ne kadar paylaşıldığı.

Youtube SEO Nasıl Yapılır?

Pazarlama, satışı mümkün olmayan ürünün satışını sağlayamaz. SEO da bir pazarlama etkinliği olduğundan; niteliksiz, yetersiz veya kötü yapılmış videolarda herhangi bir etki sağlayamaz. Bu nedenle, öncelikle yayınlayacağını videoların nitelikli videolar olmasını sağlamak durumundasınız. Bunun ardından Youtube SEO teknik kriterlerine odaklanabiliriz.

  • Kanal Yapılandırması
Örnek Bir Youtube Kanal Yapısı
Örnek Bir Youtube Kanal Yapısı

Kanalınız, kullanıcıların ilgisini çeken doyurucu bir kanal olmalıdır. Kanal açıklamanız, bağlantılı hesaplar ve diğer bilgilerin eksiksiz girişinin yapılması, Youtube SEO bakımından önemli kriterlerdir.

  • Video Çekimi ve Kurgu

Videonuzun konusu, toplumun genelini ilgilendirmeyen bir konu olabilir. Bu durumda videonuz az ilenir demek doğru değildir. Yayın yapacağınız konu az sayıda insanın ilgisini çekiyor olsa da en azından onların tamamına erişme potansiyeline sahip olabilir. Bunun için videonuzun senaryosunu çok iyi hazırlamalı, iyi donanımlarla çekim yapmalı ve kurguyu kusursuz oluşturmalısınız.

Videonun özellikle başlangıç (jenerik) kısmında, izleyicinin dikkatini çekecek unsurlar kullanmalı, videoyu izleye devam etmelerini sağlamalısınız. Videodan hemen çıkılması olumlu bir durum olmadığından, bunu engellemeye çalışmak daha doğru bir yaklaşımdır. İzleyici sizin videonuzda ne kadar zaman geçirirse hem o videonun hem de kanalınızın SEO skoru, o kadar artar.

Profesyonel videolarda ise seçilen konunun 2-3 dakikalık videolar ve daha uzun videoları kapsamasını sağlamak gerekir. 2 dakikadan kısa videolarda, pek çok ciddi konunun izahı mümkün değildir. Bu durumda videoların etkileşim oranı azalacağından, daha doyurucu bir içeriğe ulaşmak isteriz.

Videonuzda, izleyiciyi beğenmeye ve takip etmeye davet edebilirsiniz. Her ne kadar artık klişe durumuna gelmiş olsa da bu sayede yeni takipçiler elde edebilir ve bu sayede daha görünür hale gelebilirsiniz.

Videonuzun içinde veya kapanışta Youtube kartları kullanın. Kullanıcıların bir videonuzdan diğerine geçmesi önemli bir Youtube SEO faktörüdür.

  • Altyazı ve bilgilendirmeler

Kullanıcı deneyiminin iyileştirilmesi, tüm SEO operasyonlarında son derece önemlidir. Youtube SEO standartları içerisinde de bu kriter önemlidir. Gerek duyma engellilerin videoları anlayabilmesi gerekse yabancıların çevirileri okuyabilmesi bakımından, Türkçe ve mümkün olan en fazla dilde alt yazının sunulması önemlidir.

  • Anahtar kelime araştırması

Videonuzun konusu, doğrudan video konu başlığı olabilir. Ana anahtar kelime olarak bunu kullanmanız elbette mümkündür. Ancak konunuzla ilgili diğer anahtar kelimeleri de incelemenizde fayda vardır. Bunu hem Youtube’un yerleşik arama arayüzünden hem de Google’dan yapabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz SEMRUSH ve AHREFS bunun kullanabileceğiniz üçüncü parti uygulamalardır.

  • Video Başlığı

Videonuzun konusu ve elde edeceğiniz anahtar kelime verileri ışığında video başlığınızı oluşturabilirsiniz. Bu noktada anahtar kelimenizin başlıktaki cümlenin mümkün olduğunca başında olmasında fayda vardır.

  • Video Açıklaması

Ornek Bir Youtube Video Aciklama Metni Youtube SEO Nedir? Youtube SEO Nasıl Yapılır?

Çok kimsenin farkında olmadığı ancak videonun kendisi kadar değerli bir başka Youtube SEO kriteri, video açıklamasıdır. 5bin kelimeye kadar açıklama metni yazabilmeye imkan veren bu alan, videonun içeriği hakkında detaylı bilgi sunmalı ve anahtar kelimeleri içermelidir. Gerek diğer arama motorları gereksek Youtube yerleşik arama arayüzü için bu verinin sağlanması son derece önemlidir.

Bu kullanıcı deneyimi özelliği, kanalınız ve ilgili video için doğrudan tetikleyici unsur sayılır.

  • Video dosya uzantısı

Video dosya uzantısı ile ilgili kesin olmasa da veri yolu özelliği bakımından anahtar kelime ile denk olması gerekliliğinden söz edilir. Her ne kadar Youtube alan adı sonrasındaki uzantının değeri, dosya ismi değerinden farklı olsa da, bunu anahtarla eşitlemenin faydalı olduğu söylenir.

  • Etiketler

Etiketler, Youtube SEO’nun önemli bir bileşenidir. Konu ile ilgisiz olmamak ve spam olmayacak şekilde, açıklama içerisinde ve/veya video eklediğiniz ekranda sunulan alanda etiketlerinizi girmelisiniz. Burada kullanacağınız etiketlerin araştırmasını da yine anahtar kelime araştırması yapar gibi yapmanızda fayda vardır.

  • Dil Seçimi

Videonuzun dilini doğru seçmeniz önemlidir. Aksi halde sınıflandırma yanlış yapılır ve doğru giriş yaptığınız Youtube SEO verileri işlevsiz hale gelir.

  • İlgili video kartları

Video içinde herhangi bir zamanda veya kurguda ekleyeceğiniz kapanış ekranında diğer videolarınıza bağlantı verebilirsiniz. Bu sayede diğer videolarınız da tek kullanıcıdan gösterim elde edebilir.

  • Video Kapak Resmi
Örnek Youtube Kapak Fotoğrafları
Örnek Youtube Kapak Fotoğrafları

Çarpıcı video kapak resimleri tıklama oranını arttırır. Ancak konuyla alakası olmayan resimlerin kullanılması doğru değildir. Kullanıcıda farklı bir beklenti oluşturup karşılığını veremediğinizde hesabınız olumsuz imaj kazanır.

  • Analitik

Yaptıklarınızın ne kadar doğru oluğunu analiz etmeniz zorunludur. Rakiplerinizle olan konum farkınız, videolarınızın izlenme sayıları ve izlenme süreleri, etkileşim miktarı gibi değerler, ne kadar doğru yolda yürüdüğünüzü gösterir. Ayrıca bu veriler, uzun vadede Youtube SEO yaparken, diğer videolarınızın performansını kıyaslamanızı da sağlar.

  • Gelen Trafik Sağlamak Faydalıdır

Youtube, videoları izlendikçe öne çıkarır. Web sitenize videonuzu eklemek ve diğer platformlarda bu videoyu paylaşmak, Youtube içerisindeki konumunu da etkileyebilir. Örneğin sosyal medyada yapacağınız paylaşımlar sayesinde Youtube’a gelen tekil her kullanıcı sizin için izlenme değeri olacak, benzeri şekilde kendi web sitenize gömdüğünüz video da bu değeri artıracaktır. Sonuç olarak Youtube yapacağı değerlendirmede videonuzun ilgi gördüğüne karar verecek ve öne çıkaracaktır.

Video Yüklerken Yapılması Gereken YouTube SEO Ayarları Nelerdir?

İlk olarak anahtar kelime araştırması yapılır; videonun konusuyla ilgili anahtar kelimeler belirlenir ve bunlar başlık, açıklama, etiketlerde kullanılır. Videonun başlığı hem dikkat çekici olmalı hem de anahtar kelimeleri barındırmalıdır. Açıklama kısmı videonun içeriğini detaylı bir şekilde anlatırken anahtar kelimeleri doğal bir biçimde içermelidir. Videonun dosya adı yükleme öncesinde anahtar kelimelerle güncellenmelidir. Thumbnail yani küçük resim videonun içeriğini yansıtacak şekilde seçilmelidir. Videolar ilgili oynatma listelerine eklenmeli, alt yazılar ve transkriptler sağlanmalıdır. Ayrıca kartlar ve bitiş ekranları kullanılarak izleyiciler diğer videolara yönlendirilmelidir.