İçerik editörlüğü, modern zamanların gözde mesleğidir. Adını sıkça duyduğumuz bu mesleğe nasıl sahip olabileceğiniz konusunda sıkça sorular soruyorsunuz. Esas itibariyle hiç de kolay olmayan bu mesleğe ulaşabilmek için; iyi bir okurluk ve deneyimli bir yazarlık süreçlerini tamamlamak gerektiğini pek çoğumuz bilmeyiz. Eğer iyi bir Metin okuduğunuzu düşünüyorsanız, bu metin, deneyimli yazarların elinden geçip uzman içerik editörleri tarafından düzenlenmiştir.
İçerik editörlüğü; dijital medya platformlarında yapılan yayınlar özelinde daha çok anılıyor olsa da durum gerçekte böyle değildir. İçerik editörleri, sadece metinler yönünden değil; tüm içerikler bakımından yayını hazır hale getiren kimselerdir. Yani içerik editörüne yayın yönetmeni demek de mümkündür. Eğer yayın kuruluşunda veya firmada en üst düzey içerik yöneticisi, içerik editörü ise doğrudan yayın yönetmeni konumunda yer alır ve tüm içerik tipleri üzerinde düzenleme yapar.
Peki içerik editörü nedir? Biz kimlere içerik editörü diyoruz ve içerik editörünün özellikleri nelerdir?
İçerik Editörü Nedir?
Editör; dilimize batı dillerinden doğrudan girmiş bir kelimedir. “Edit”; yani düzenleme kelimesinden türeyen bu kelime, “düzenleyen” olarak tanımlanabilir. Türkiye ve Avrupa’nın genelinde, editörle birlikte, redaktör de görev yapar. Aralarında, çok büyük farklar olmasa da reaktörün yönetmen vasfı bulunmaz. Yani redaktör metin içeriğini, teknik bakımdan değerlendirir ve içerik bilgisi veya kurgusu üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan, genel kurallar bakımından hazır hale getirir. Editör ise; yapılacak yayının tüm detaylarını düzenler ve gerekiyorsa değiştirir ya da geliştirir.
İçerik editörlüğü; profesyonel bir iştir. Çoğunlukla firmaların pazarlama birimlerinde bulunan pazarlamacılar, çok iyi içerik üretebiliyor olsalar dahi metnin yayın mecrasına uygun hale getirilmesini sağlamayabilir. Bu noktada içerik ve teknik bakımdan düzenlemeler yapılması gerekir ki; bunun için yeterli bilgi ve deneyim gereklidir.
Editörlük tabii ki sadece dijital mecralar için yapılmaz. Ancak dijital mecralarda bu gereksinim çok daha ileri seviyededir. Zira dijital mecralarda yoğun yayınlar yapılıyor olduğundan, yazarların yüksek kapasitede yaptıkları üretim, her zaman standartlara uygun olmayabilir. Bu noktada editörlerin müdahalesi zorunludur.
Kitaplar, dergiler, akademik yayınlar ve gazeteler gibi basılı yayınlarda da editörler görev yaparlar. Yazarların ve çizerlerin hazırladığı içerikler editörler tarafından değerlendirilir ve uygun formatta basıma uygun hale getirilir.
Yazar ve editör farklı mıdır?
Elbette farklıdır. Aslında vasıf olarak birbirinden uzak olmayan bu iki meslek grubu; çalışma standartları bakımından birbirinden ayrılır. Yazarlar, fikirleri yazıtlara dönüştüren yani aklındakini ifade eden kimselerdir. Çoğu zaman yazarların ürettiği metinlerin, düzenlenmesi gerekir. Bu durum, yazarın vasıfsızlığı ile ilgili değildir. Dünyaca ünlü yazarların dahi, oluşturdukları metinleri editörlere emanet ederek basıma uygun hale getirmelerini istediklerini biliriz. Bu evrensel bir yöntemdir. Zira yazarlar, çok uzun metinleri çok hızlı yazdıklarından, belli noktalarda hatalar yapabilirler. Bu durumda editör devreye girecektir.
İnternet mecrasında yayınlanan metinlerde de benzer bir durum söz konusudur. İnternet içeriği hazırlayan yazarlar, her gün binlerce kelime içerik ürettiklerinden gerek kurgu gerekse teknik bakımdan hata yapabilir. Ayrıca internette arama motoru optimizasyonu bakımından düzenlemeler de yapılması gerekir. SEO içerik editörü olarak bildiğimiz kimseler de tam olarak bu noktada devreye girerler. Zira her metin arama motoru ilkelerine uygun değildir. Çok detaylı ve kapsamlı yazılmış olsa dahi, bu standartlara uygun olmayan metinlerin listeleme ve sıralama alma ihtimali olmayabilir.
İçerik editörü ne iş yapar?
Şu noktaya kadar yaptığımız açıklamalardan, içerik editörünün Metin üretmediği ve aslında işinin kolay olduğu gibi bir sonuca varılabilir. Bu kanı son derece yanlıştır. İçerik editörleri, düzenlemek durumunda oldukları içeriğin hacmine bağlı olarak en az yazarlar kadar zorlu bir işi yaparlar. Hatta sorumluluk alma noktasında oldukları için, aslında daha kritik bir görevi üstlenmiş olurlar.
İçerik editörleri metinleri veya daha doğru bir anlatımla yayınları; son okuyucuya eksiksiz ulaştırmakla sorumludur. Buradaki eksiksiz son derece kritik bir tanımlamadır. Dijital medya içerikleri söz konusu olduğunda ise karşımıza SEO Editörü de olan içerik editörleri çıkacaktır. SEO Editörlüğünü de sürece dahil ettiğimizde, daha fazla iş yükünden doğal olarak söz edeceğimiz için, özellikle kapsamlı projelerde edebi içerik editörleri, teknik içerik editörleri ve SEO editörleri ayrışabilir. Basit projelerde ise genellikle tek bir editör bütün işlemleri gerçekleştirir.
- Bilgi Doğrulama
İçerik editörü, öncelikle yazardan kendisine gelen verinin doğru olup olmadığını kontrol eder. Her ne kadar, bilgi doruluğunun sorumluluğu yazarda olsa da nihai sorumluluğu alan kişi yayına sunan kişi olacağından bu sorumluluğun içerik editöründe olma durumu söz konudur.
Bilgi doğruluğu, özellikle dijital medya metinlerinde hayati öneme sahiptir. Yazar tarafından verilen kaynakçanın kontrolü ve verinin doğrulanması gerekir. İçerik editörü, gerekli görmesi halinde, içeriğin esas sahibine yazardan ulaşan verileri de doğrulatmalıdır. Bu şekilde hem güncel bilgiye ulaşılır hem de mevcut veri en doğru hale getirilir. Bu süreç SEO bakımından da hayati öneme sahiptir.
SEO içerikleri, doğru bilgi vermemesi durumunda, vasıfsız hale gelir. Vasıfsız içeriklerin sıralama alması söz konusu değildir. Google EEAT standartlarına göre; ilginin uzman ağızdan, en doğru şekilde aktarılması gerekir. İçerik editörü tam olarak bunu sağlamakla sorumludur.
- Dil ve anlatım özelleştirmesi
Doğru ve yeterli verinin, kullanıcıya en uygun şekilde aktarılması da içerik editörünün görevleri içerisinde yer alır. İçerik editörü, yayının mecrasına göre, dil ve anlatımı özelleştirebilir ve/veya yazara doğru yazım tekniğini kullanması talimatını verebilir. Örneğin; resmi metinlerin ona uygun bir dille yazılması veya tıbbi metinlerin halkın anlayabileceği forma dönüştürülmesi editörlerin görevleridir.
- Redaksiyon
Metinlerin yazım kuralları ve gramere uygun olması, her içerik tipi için hayati öneme sahiptir. Doğru grameri olmayan metinlerin, Google sıralaması alırken de okuyucu nezdinde de kıymeti yoktur. Google bu konuda; “hataları küçümsemeyin” der. Yani tek bir nokta veya virgül ya da harf hatası dahi, okunabilirlik üzerinde oldukça etkilidir.
İçerik editörleri, metinlerin okuyucu tarafından güven hissi ile karşılanması ve kolay okunmasını da redaksiyon aşamasında sağlar. Zorlu anlatımlar, karmaşık cümleleri yabancı kelimeler gibi detaylar bu aşamada düzenlenir ve metnin daha okunabilir hale gelmesi sağlanır.
- Mizampaj düzenlemesi
Metnin mizampajı, okunabilirlik anlamında en temel özelliğidir. Metinlerin, uzun paragraflardan oluşmaması, alt başlık düzeninin doğru kurulması ve görsel niteliklerinin geliştirilmesi bu aşamada olur. Bu aşama içeriğin yayına sunulmadan önceki son aşamasıdır. Görsellerin yerleştirilmesi, paragrafların ayarlanması ve okuyucunun konudan kopmadan metne bağlı kalarak metni okumaya devam etmesi bu gereksinimler karşılanarak mümkün olur. SEO bakımından da bu aşama son en önemli aşamadır.
İçerik editörleri, nitelikli bir metni üretebilmek için en gerekli çalışan grubunu temsil eder. İçeriklerin gelişigüzel yayınlanması, ne pazarlama ilkeleri ne de Google SEO kriterleri bakımından doğru değildir.
Müşterileriniz nezdinde etki uyandırmak ve onları size yönlendirmek için nitelikli metinler üretmeniz gerekir. Bu aynı zamanda, Google’ın da dikkatini çekmeniz anlamına geleceğinden, sıralama değerlerinizi önemli ölçüde yükseltecektir.
2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.