İçerik uzunluğu bir sıralama faktörü mü?

Icerik uzunlugu bir siralama faktoru mu

Yaygın şehir efsanelerinden bir tanesi olmasının yanında, pek çok kaynakta bir sıralama faktörü olarak belirtilen metin uzunluğu, gerçek anlamda bir sıralama faktörü değildir. Google’ın bu konuda yaptığı hiçbir açıklama veya tavsiye bulunmaz. Aksine bazı kaynaklarda çok uzatılmış metinlerin faydalı olmadığına dair açıklamalar da vardır. Peki içerik uzunluğunun bir sıralama faktörü olduğu fikri nereden çıktı?

İçerik uzunluğunun sıralamaya etkisi

İçerik uzunluğu, eğer doğru içerik yayınlanmış olsa kullanıcının sitenizde zaman geçirme süresini artırır. Çok kaba bir bakışla çok uzun içeriğin çok uzun süre okunacağı genel yargısı ile hemen çıkma oranını düşürmek için bu yöntemi tercih ediyor olabilirsiniz. Bu çok büyük bir yanılgıdır. Zira kullanıcı, sadece uzun metin olduğu için bile sitenizi okumaktan vazgeçebilir.

Geçmişte Google algoritması, hemen çıkma oranlarını tespit edemiyorken, Metin uzunluğu sistem tarafından sayılmaktaydı. Uzun metinler tıpkı bizim kabaca yaptığımız planda olduğu gibi algoritma tarafından da uzun okunur şeklinde tanımlanırdı. Bugün ise metinlerin değerlendirildiği çok kapsamlı algoritma bileşenleri bulunuyor. Sistem artık, metnin hangi paragrafının daha çok okunduğundan, kopyalanan veya ekran görüntüsü alınan kısma kadar birçok detayı tespit edebiliyor. Dolayısıyla metnin uzunluğu, %1 oranında dahi sıralama kriterleri içerisinde tek başına etkiye sahip değil.

İçerik Uzunluğu Hakkındaki Google Açıklaması
İçerik Uzunluğu Hakkındaki Google Açıklaması ( kaynak: https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/seo-starter-guide?hl=tr )

Çok kısa metinlerin, uzun metinlerden önce sıralandığını görmüşsünüzdür. Bu metinler çok uzun rakipleri tarafından dahi ekarte edilemeyen metinlerdir. Peki böyle bir Metin sonucuna nasıl ulaşırız?

Sıralama alan metin nasıl yazılır?

Sıralama alan metin, uzunluğu bakımından içeriğinin ne olduğuna göre farklı değerlendirme kriterlerine sahiptir. Bu noktada Google gerçek anlamda etkili bir Metin yayınlayıp yayınlamadığınızı, öncelikle rakiplerinizin metinleri ile kıyaslama yaparak tespit eder. Yani bu anlamda metin uzunluğu aslında önemlidir.

Rakiplerinizin yaptığı yayınlarda kullandığım kelime sayısından daha düşük kelime sayısı ile bir metin yayınladığınızda, onlarla olan rekabette bir adım geride başlamış olursunuz. Ancak bu tek başına bir kriter değildir. Uzun vadede standartları yüksek bir metin diğerlerini zaten geçecektir.

Biz yarışa en azından berabere başlamak istiyorsak diğer tüm kriterlerle birlikte sektör ortalamalarına bakarak, rakiplerimizin yayınladığı kelime sayısından aşağıda kalmamalıyız.

  • Hemen çıkma durumunu engelleyin

Sitenizde 10 binlerce kelime uzunluğunda bir metin yayınlamış olsanız dahi, kullanıcı bu metnin neredeyse hiçbir kısmını okumadan çıkıyorsa, yazdığınız metin hiçbir işe yaramıyor demektir. İçeriğin, kullanıcının okuyabileceği kalite standartlarında olması ve konuya tam anlamıyla bağlı olması gerekir. Siz 1.000 kelimelik bir Metin yayınlamış ve sizin metni biz 10 saniye okunurken, 400 kelime Metin yayınlamış rakibiniz 40 saniye okunuyorsa maalesef yazdığınız Metin boşa gitmiştir. Tüm standartları sağlasa dahi sıralamada çok üst seviyeye ulaşması çok zordur.

  • İyi bir dil kullanın

Kullanıcının, sitenizdeki bilgileri doğru ve yeterli anlayabilmesi için en doğru dili kullanın. Ticari sitelerde bu aynı zamanda bir imaj gereksinimi olduğu için, kullanıcıya odaklı olarak özelleştirilmiş nitelikli dilin kullanıldığı metinler önemlidir. Ancak bunu yaparken dili ağırlaştırmamaya dikkat etmek gerekir.

  • Giriş paragrafını dikkatli oluşturun

Giriş paragrafı bir metnin kalbidir. Burada anlatmak istediğinizi özet olarak vermeli veya kullanıcının doğrudan odaklanacağı çarpıcı bir giriş yapmalısınız. Giriş paragrafının çok uzun olmaması, 100 ila 150 karakter arasında olması son derece önemlidir. Ayrıca bu arada anahtar kelime kullanma durumuna da dikkat etmelisiniz.

  • İmla hatası yapmayın

Eğitim seviyesi ne olursa olsun kullanıcılar, web sitelerinin yayın yaptığı dile dikkat ederler. Yapacağınız gramer ve imla hataları hem Google tarafından tespit edilir hem de kullanıcı nezdinde hemen çıkma oranını etkileyen faktörlerden bir tanesidir.

  • Uzun ve karmaşık cümleler kurmayın

Kullanıcı deneyimi yani Metin bakımından okunabilirlik özellikleri bakımından en büyük tehlike, karmaşık bir dilin kullanılmasıdır. Kimi cümleler 100 kelimeden de oluşabilir. Çok ciddi bir edebi teknik kullanarak metinleri bu şekilde yazmak mümkündür. Ancak bu metinler web siteleri için uygun değildir. Kullanıcılar bu metinleri okumayarak siteleri derhal terk ederler.

  • Başlık ve alt başlıklara özen gösterin

Kullanıcıların aradıklarını bulmaları noktasında önemli referans kaynaklarından bir tanesi, başlıklar ve alt başlıklardır. Başlıkların mümkün olduğunca kullanıcıyı yönlendirecek nitelikte olması ve alt başlıkların üst seviyeye uygun şekilde hazırlanmış olması gerekir.

  • Rakiplerinizden daha fazla ve güvenilir bilgi sunun

Google, EEAT standartları olarak belirttiği yönergede; mümkün olan en doyurucu, özgün ve kişisel deneyime dayalı otoriter metinler üretilmesini ister. Bu noktada üreteceğiniz metinlerin, ilgili anahtar kelimede daha önce yayınlanmış metinlerden daha kapsamlı ve nitelikli bilgiyi sunuyor olması gerekir. Bu tip metinler aynı zamanda kullanıcının hemen çıkma oranını da ciddi şekilde azaltır.