SEO, İngilizce; Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu teriminin kısaltmasıdır. Web sitelerinin arama motorlarında, daha üst sıralarda, bir başka deyişle ilk sayfaya en yakın konumda yer almasını sağlamak için gerçekleştirilen işlemlerin geneline SEO denir.
Arama motoru optimizasyonu; Google rehber içeriklerine göre, kapsamlı bir dijital pazarlama etkinliğidir. Yani bu sistematiği yalnızca teknik birkaç uygulamadan ibaret gibi düşünmek oldukça yanlış olur. Her ne kadar açık kaynaklarda, basit bir kaç paragraf olarak izah ediliyor olsa da gerçek bunun çok daha ötesindedir. Web siteleri için SEO, genel olarak kapsamlı bir dijital medya etkinliğini ifade eder. Genel olarak isim ve/veya marka bilinirliğinin artırılması, doğrudan SEO sistematiğinin omurgası olarak kabul edilir. Bunun yanında, teknik gereksinimlerin karşılanması, zaten temel standartlar olarak tanımlanır.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
SEO web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için uygulanan tekniklerin hepsine verilen genel addır. Bu teknikler arasında anahtar kelime araştırması, içerik optimizasyonu ve teknik SEO bulunur. Ayrıca site içi ve site dışı SEO stratejileri de bu sürecin önemli parçalarındandır. Bu işlemler kullanıcıların aradıkları bilgilere hızlı ve doğru bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olur. SEO’nun temel amacı sitenin organik arama sonuçlarında daha görünür hale gelmesini sağlayarak kaliteli trafik çekmektir.
Geleneksel Öğretiye Göre SEO Çalışmaları
İnternet kaynaklarına, “SEO nedir?” sorusunu sorduğunuzda; anahtar kelime analizi, teknik SEO, site içi SEO ve backlink gibi genel-geçer ifadeler altında hazırlanmış, standart metinlere ulaşırsınız. Açıkça ifade etmek gerekirse, bu öğreti özellikle 2023 yılından sonra tamamen tarih olmuş durumdadır. Yapay zekâ araçlarının daha yaygın kullanılmaya başlanması ile Google ve diğer tüm arama motorları, altyapılarını bütünüyle değiştirmiş ve artık indeks yöntemlerinde bu kriterleri sadece birer detay olarak tanımlar duruma gelmiştir.
Sitenizin arama motoru optimizasyonu ilkelerine uygun olması gerekliliği, bir tercih değildir. Bu standartları sağlamadan, zaten sitenizin sağlıklı çalışmasını bekleyemezsiniz. Yani site içi SEO aslında, SEO sistematiğinden çok, genel site sağlığına odaklı bir durumdur. Zaten Google yaptığı açıklamalarda; sitenizin sağlığının mükemmel olması gerektiğini net biçimde ifade eder. Dolayısıyla, bir SEO ajansı size “SEO yapıyoruz” derken, bunlardan bahsetmesine dahi gerek yoktur. Teknik SEO parametreleri, kaçınılmaz işlemlerdir.
Yasaklanan Uygulamalar
Geleneksel öğreti başlığı altında oldukça tehlikeli işlemlerin varlığını da bilmelisiniz. Örneğin; geçmişte yaygın olarak kullanılan anahtar kelime odaklı metin oluşturmak ve backlink satın almak, bugün; hile sayılıyor ve sitenizin ceza almasına neden olabiliyor. Dolayısıyla, geleneksel öğreti olarak üstüne basarak anlatılan bu tekniklerin kullanımında son derece dikkatli olunması hayati önem arz ediyor.
Siteniz için optimizasyon yaptığınızı düşünürken, ona zarar veriyor olabilirsiniz. Uzmanların dikkatle yürütmesi gereken spam kontrolü ve backlink alma işlerini, kendiniz yapmamalısınız. Bu konuda ciddi kurallar vardır. Alacağınız link veya yazacağınız metin bütün kurallara aykırı olabilir. Bu durumda siteniz görünmek bir tarafa, yok olacaktır.
Tüm bunların yanında, günlük olarak değişen algoritmalar söz konusudur. Bu durumda, her sitenin tek bir öğretiye uygun şekilde yönetilmesi söz konusu değildir. Her sitenin farklı gereksinimleri vardır ve uygulamalar değişkendir. Her ne kadar sistematiğin tanımı genel olsa da uygulama marjinal şekilde değişiklik gösterme eğilimine sahiptir.

Günümüzde SEO Nasıl Yapılıyor?
Biz SEO kavramını, modern dijital pazarlamanın tamamı olarak görüyoruz. Yani uygulamalarımız, Google tarafından belirtilen kurallara birebir uygun devam ediyor. Düzenli olarak Ar-ge yaparak, Google tarafından açıklanmayan SEO standartlarını keşfediyor, deneyimliyor ve uyguluyoruz. Bu sayede, en güncel algoritmaları ile uygun sonuçlara daha hızlı ve sorunsuz biçimde ulaşıyoruz.
Günümüzde SEO yaygın olarak bizim yaptığımız gibi yapılmıyor. Bizim uyguladığımız yöntemler, ciddi emek ve maliyet gerektirdiğinden, az sayıda ajans bunları uygulamayı tercih ediyor. Neil Patel ve Brian Dean gibi dünyaca ünlü SEO stratejistleri ile aynı yolu izliyor ve bilgi alışverişini anlık olarak sürdürüyoruz. Doğal olarak en güncel bilgiye sahip olabiliyoruz.
Burada en önemli detay elbette devam eden deneyimdir. Gerek Ar-ge için kullandığımız web kaynakları, gerekse çalışmaya devam ettiğimiz müşterilerimizin varlıkları, bizim için bir laboratuvar işlevi görüyor. Elde ettiğimiz devasa veriyi, tüm sitelerimiz ve markalarımız için kullanılabilir hale getirmek için gelişmiş araçlar kullanıyor ve araçlarımızı da bu kapsamda düzenli olarak iyileştiriyoruz.
Veri Olmadan SEO Yapılamaz
Pazarlamanın temeli, veridir. Pazar verisi, ürün verisi, müşteri ilişkileri verisi gibi bir çok kaynak, ham olarak pazarlamacının eline ulaşır. Veri, ham haliyle anlam ifade etmez. Bu durum SEO için de böyledir. Verinin, arama motoru optimizasyonu araçları tarafından sınıflandırılmış olması da kesin olarak işe yarar diyemeyiz. Elde edilen verinin; sitenin, kişinin veya markanın varlıklarını iyileştirme noktasında kullanılabilir olması gereklidir.
Siteniz kaç kişinin giriyor olduğunun, tek başına bir anlamı yoktur. Ancak sitenizin aldığı hitin, rakipleri ile kıyaslanması ile elde edilen veri, size ne yapmanız gerektiğini söyler. Elbette hedefiniz rakipleriniz değildir ve çok daha ilerisini hedeflersiniz. Ancak bu veri size potansiyeliniz ve kapasite kullanımınızla ilgili hayati bilgiyi verir. Bunun gibi birçok farklı veri kalemi vardır ve SEO stratejisinin kurulumundan, uygulanmasına ve taktik manevralara kadar her aşamada bu verilerden fayda sağlanır.
Ezbere SEO Mümkün Değildir
“Veri olmadan SEO yapılamaz” ifadesi, aslında bu alt başlığımızın da özeti sayılabilir. Veri, her proje için farklı değerlere sahiptir. Dolayısıyla yapılacak işlemler de farklı olur. Burayı toparlayacak olduğumuzda, elde edilen veriye göre farklı yöntemler kullanılır, sonucuna ulaşmak mümkündür.
Kendi SEO’mu Kendim Yaparım!
Hayır yapamazsınız diyemeyiz. Elbette yapabilirsiniz. Örneğin; bizim gibi on yıllar boyunca sektörde çalışmış, eğitimli, pek çok deneme yapmış, hali hazırda sektörü tanıyan ve uygulamalara devam eden birisi iseniz, pekâlâ yapabilirsiniz. Ancak, internette yer alan açıklamaları okuyarak SEO yapabileceğinizi düşünmek çok doğru olmaz.
Açıkça ve net olarak ifade etmek gerekir ki;
Bilgi vermek üzere, SEO anlatan siteler aslında size SEO hizmeti satmak için vardır.
SEO nasıl yapılır? SEO Nedir? Sitemi nasıl ilk sayfaya çıkarırım gibi arama sonuçlarında karşınıza çıkan sayfalara dikkat edin. Bu sayfaların en altında, “eğer yapamıyorsanız, bize ulaşın” gibi ifadeleri görürsünüz. Çünkü büyük ihtimalle yapamazsınız…
Tekrar edelim;
SEO ezbere yapılmaz.
Bununla birlikte, size SEO nasıl yapılır gibi bir bilgiyi doğrudan sizin işinize tam anlamıyla sunabilecek bir site hazırlamayı da kimse düşünmez. Bunu şu şekilde teyit edebilirsiniz.
Bir sitenin sizin aramalarınıza cevap olarak listelenmesi ciddi bir maliyettir. SEO nasıl yapılır? sorusuna cevap olarak öne çıkan size neden bedavaya sunulsun? Bu ciddi maliyetler neden kamu hizmeti olarak sunulsun?
Pek çok site sahibi, bunu düşünmez ve verilen bilgilerle SEO yapmaya çalışır. Sonuç büyük ölçüde hüsrandır. Bu durumda SEO sistemine küsmeniz yanlış olur, zira sizin yaptığınız aslında SEO değildir. Baktığınız sitede verilen bilgilerin; doğru, güncel ve güvenli olduğunu bilemezsiniz. Siteler bu konuda sorumluluk kabul etmez. Bununla birlikte, buradaki teknikler sizin için uygun olmayabilir. Bu durumda yaptığınız iş için SEO diyemeyiz. Çabanıza saygı duyarız ama boşa emek harcadığınızı da belirtmemiz gerekir.
SEO Uzmanlık ve Ekip Gerektirir
SEO, en deneyimli uzmanın dahi tek başına gerçekleştirebileceği basit bir iş süreci değildir. Arama motoru optimizasyonu ismiyle, tek bir iş gibi görünen bu işlemler, hem iş kolu çeşitliliği hem de yoğunluğa bağlı etkinlik nedeniyle ciddi bir ekip gerektirir. Devasa şirketler dahi, SEO işlemlerini kendi bünyelerinde yaptırmak yerine, bu alanda uzman ve deneyimli SEO ajanslarına yaptırmayı tercih ederler.
SEO yapabilmek için aşağıdaki uzmanlık alanında deneyimli ekip üyelerine ihtiyaç duyulur.
Yazılım
Arama motoru optimizasyonunun temel ilkelerinin başında, sağlıklı çalışan web platformları gelir. Mobil uygulamalar ve sitelerin sorunsuz çalışması için yazılım girişimleri gerçekleştirilmesi gerekir. Bu amaca yönelik yerleşik personel, sorunların hızlı ve etkili çözümü için uygundur.
İçerik
İçerik, SEO uygulamalarının can damarını teşkil eder. Başta Google olmak üzere tüm arama motorları, siteleri sınıflandırırken, içeriklerinin niteliğine odaklanır. Buradaki “nitelik” ifadesine çok dikkat etmek gerekir.
Geçmişte;
- Özgün
- SEO Uyumlu
- 300 kelime
- Anahtar kelimelerin yoğun olduğu
şartlarıyla üretilen içeriklerin, bugün hiçbir anlamı yoktur. Daha başka türlü ifade edilecek olursa; bu şartlar artık birer iyileştirme kriteri değil, temel değerlerdir. Bunlar zaten olmazsa olmaz.
Günümüz SEO sistematiğinin nitelikli saydığı içerik ise bundan çok fazlasıdır.
- İçerik kullanıcının dikkatini çekmelidir
- İçerik kullanıcının ihtiyacını karşılamalıdır
- İçerik dil ve anlatım itibariyle okuyucuyu yormamalıdır
- İçerik farklı ve değer katan bilgilerle donatılmış olmalıdır
- İçerik uzmanlığı yansıtmalıdır
- İçerik doğruluğunu kaynaklarıyla desteklemelidir
Örneğin, bizim size SEO sistematiğini anlattığımız bu başlıkların doğruluğunu; Neil Patel’in EEAT Nedir? sayfasından teyit edebiliyor olmanız, bu metnin kendine güvendiğinin bir işareti olacaktır.
Yani içerik, basit bir iş değildir. Kimilerimizin ChatGPT gibi yapay zeka araçlarıyla bu sorunu çözebileceğini düşünmesi ise hiç doğru olmaz. Zira arama motorları, otomasyonu yasaklar. Bununla birlikte, yapay zeka; insansı ve yukarıdaki koşulları karşılayan içerikleri değil, daha önceki eskimiş tekniği karşılayan içerikler sunabilir.
Nitelikli iş üreten SEO ajansları, kadrolarında deneyimli içerik üreticileri, redaktörler ve editörler bulundurur. Bu kişilerin üreteceği içerikler, ayrıca birkaç elden daha geçtikten sonra yayın haline gelir.
Gelişigüzel içerik yayınlamak ise en zararsız haliyle işe yaramaz. Zararlı olacağı durumda ise siteniz spam siteler arasında yerini alır.
Görsel tasarım
Sitelerin görsel tasarımı, içeriklere eklenecek resimler, logolar ve diğer tüm görsel gereksinimler, görsel tasarımcılar tarafından karşılanır. Grafik ekibinizin olmaması durumunda, bu konuda ciddi eksiklikler yaşamanız muhtemeldir.
Strateji geliştirme
SEO Stratejisi geliştirme, sistematiğin tümüne hakim olmayı gerektiren uzmanlık dalıdır. SEO uzmanı olarak tanımlanan bu kişiler süreçleri planlar ve diğer departmanlarla birlikte süreci yönetir. Bu kişiler ekibin en üst yönetim biriminde yer alır.
Uygulama / operasyon
Stratejisi oluşturulup planı tamamlanan işlemler, operasyon veya eski ismi ile veri giriş elemanlarınca uygulamaya konur. Bu aşamada dikkat ve hız önemlidir. Yoğunluk ve çeşitliliğe bağlı olarak bu birimde çok sayıda eleman çalışması gerekebilir.
Veri analizi
Pazarlama ve SEO süreçlerinin tamamının planlanmasında veri takibi ve analizi son derece önemlidir. Veri analizi strateji uzmanları tarafından da yapılabilir. Yoğunluk ve çeşitliliğe göre, bu birimin personel sayısı artabilir.
Sosyal medya yönetimi
Her ne kadar SEO ile sosyal medya bir arada düşünülmüyor olsa da günümüz sistematiği aksini söyler. Modern SEO, sosyal medya ile iç içedir. Sosyal medya yönetimi bu nedenle SEO süreçlerinde önemlidir. Nitelikli sonuçlar için sosyal medya yönetimi, profesyonelce yapılmalıdır.
Reklam yönetimi
Bazı reklam türlerinin SEO üzerinde etkili olmadığı biliniyor. Örneğin Google’da vereceğini reklam, buradaki sıralamanızı değiştirmez. Ancak diğer dijital platformlar etkili olur. Elde edeceğiniz trafik, eğer gerçek trafik ise SEO değeriniz etkilenir. Kullanıcılara nitelikli reklamla birlikte nitelikli içerik sunmanız önemlidir. Bu sayede kullanıcı, reklamla geldiği sitede, organik trafik kaynağı haline gelir. Okunan metinler, doğrudan SEO parametresidir.
SEO Çeşitleri
Arama Motoru Optimizasyonu; lokasyon, sektör, platform, meslek ve dile göre türlere ayrılır.
Sektöre göre SEO çeşitleri
Platforma göre SEO çeşitleri
- Web sitesi SEO
- Mobil Uygulama / Uygulama marketi SEO
- ETSY SEO
- Youtube SEO
- Pinterest SEO
- Trendyol SEO
- Instagram SEO
- Tiktok SEO
- Twitter SEO
- Facebook SEO
- Linkedin seo
Yabancı Dilde SEO Çeşitleri
SEO Süreci Nasıldır ?
SEO sistematik bir süreçtir. Bu süreçte işlemlerin aşamalar halinde eksiksiz sürdürülmesi gerekir. SEO aşağıdaki aşamalarla yapılır.
Değerlendirme
Arama Motorları optimizasyonu sürecinde ilk aşama, SEO yapılacak platformun mevcut durumunun değerlendirilmesidir. Eğer elde hiçbir dijital varlık yok ise strateji planlamak için marka özelliklerine ve genel sektör bilinirliğine bakılır. Değerlendirme kısmında, gelişmiş analiz araçları kullanılarak, hangi genliğin ve araçların kullanılabileceğine karar verilebilir. Hedef değerleri oluşturulurken, mevcut değerler hayati düzeyde önemlidir. Bu aşamada, pazar ve rakip analizi gibi değerlendirmeler de yapılır.
Strateji Geliştirme
SEO stratejisi, tüm planın ortaya konduğu aşamadır. Bu aşamada genel değerlendirme ve hedefler bir araya getirilerek, süreç hazır hale getirilir. Strateji uzman tarafından hazırlanır. Bu aşamada yapılacak hatalar, tüm süreci etkiler Bu nedenle, doğru planlama yapılması önemlidir.
Platform Planlama
Strateji planı, SEO uygulamasının nerelerde devam edeceğini içerir. Bu planda siteler, sitelerin teknik özellikleri, tasarım özellikleri, alt yapıları belirtilir. Bunun yanında, sosyal medya mecraları gibi platformlar ile basın bülteni gibi dış yayınların yapılacağı mecralar da bu aşamada belirlenir. Gerekli planlama, bütçeleme için de gereklidir.
İçerik Planlama
İçerik anahtar kelimelerinin bulunması, görsellerin planlanması ve videoların senaryolarının hazırlanması gibi süreçler, içerik planlama sürecinde gerçekleşir.
İçerik Geliştirme
Metin, görsel ve video içeriğinin hazırlanması, SEO uygulamasından önceki son aşamadır. Bu aşamada plana uygun şekilde içerikler nitelikli formları ile hazırlanır.
Uygulama
Planlanan yazılım geliştirmeleri, tasarım geliştirmeleri ve içerik uygulamaları bu aşamada uygulamaya konur. Site içi ve site dışı tüm işlemler, plana uygun biçimde gerçekleşir.
Ölçme / İzleme
SEO süreçlerinde en önemli aşama, sürecin izlenmesidir. Düzenli olarak analitik verileri alınır ve plana uygunluk test edilir. Elde edilen veriler ışığında, yeniden değerlendirme ve düzeltme ya da yükseltme yapılabilir.
Yeniden Değerlendirme
Yeniden değerlendirme, her zaman kötü giden işleri düzeltmek anlamına gelmez. Bazı durumlarda, iyi giden işler; daha da iyi gitmesi için geliştirilebilir. Bütçe arttırma gibi değerlendirme süreçleri sayesinde, daha yüksek değerler hedeflenebilir.
Sürekli İyileştirme, izleme ve uygulama
SEO’da başarının anahtarı, sürecin iyi izlenmesidir. Süreç doğru araçlarla, düzenli olarak izlenip taktik geliştirmelerin sürekli yapılması halinde, tahmin edilenden çok daha iyi sonuçların elde edilmesi mümkündür.
Düzenli raporlama
Müşterinin bilgi edinme gereksinimin karşılanması ve süreçlerin arşiv verilerine dönüştürülebilmesi için raporlama önemlidir. Bu değerlendirme raporlarının müşterinin anlayabileceği niteliklerde, somut verilere dayanması gerekir. Bunun için ham verilerin, SEO uzmanı tarafından rapora dönüştürülmesi ve eksiksiz bilginin periyodik olarak verilmesi uygundur.
Size SEO Gerekli mi?
SEO, internette var olan tüm dijital varlıklar için gereklidir. Eğer sitenizin yapılan aramalardan görünmesini istiyorsanız, buna ihtiyacınız var. Tabii bu noktada sizin ihtiyacınız olan SEO genliğinin hesaplanması için gerekli analizlerin yapılması gerekir. Her site veya platform, aynı SEO standartlarına ihtiyaç duymaz. Bunun için net bir veriyi sunabilmek için analizlerin eksiksiz yapılması ve ne kadar SEO gereksinimiz olduğu hesaplanmalıdır.
Ne kadar sürede sonuç alınır?
SEO, her site veya platform için aynı şekilde yapılmayacağı gibi sonuçlar aynı şekilde de alınmaz. Hiçbir dijital varlığı olmayan bir site, daha önce ceza almış bir site ve önemli ölçüde varlığı bulunan bir site arasındaki süre değerleri, marjinal farklar içerir. Bu nedenle, hiçbir SEO uzmanı, her site için geçerli sabit bir süreden bahsedemez. Bunun için analiz yapılması gerekir.
SEO Fiyatları Ne Kadar?
SEO fiyatları, yapılacak işlemlerin çeşitliliği ve yoğunluğuna göre değişkenlik gösterir. Ayrıca sektör, lokasyon ve dil tercihleri arama motoru optimizasyonu fiyatları üzerinde etkilidir. Bu noktada kesin bir fiyat alabilmek için size özel değerlendirmelerin yapılması gerekir.
SEO Paketi Olur mu?
SEO paketi olmaz. Çünkü SEO, her site için eşit değerlerle uygulanmaz. Eğer sabit ürünleri içeren bir paket oluşturulmuş ise buna hizmet paketi diyebiliriz. Ancak bu paketin SEO paketi olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Size uygun paketin oluşturulması için markanız, isminiz veya dijital varlıklarınızın analiz edilmesi ve strateji planınızın hazırlanmış olması gerekir. Fiyat bilgisine ancak bu şekilde ulaşılabilir ki, bu da doğası gereği her müşteri için farklı olacaktır.

2013 yılında Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Ziraat Bankası projelerinde ve ağırlıklı olarak sağlık sektöründe hizmet verdim. Şu anda Collified Reklam Ajansı’nın kurucu ortağı olarak Avrupa’daki pazara yönelik çalışan firmalara veri tabanlı dijital pazarlama hizmeti sunuyorum.